110605_sdu_464_02.jpg

När SDU demonstrerade i Uppsala i juni var en representant från La Destra på plats. Foto: Johannes Jakobsson/Expo

Parti med fascist-koppling på SDU-möte

Publicerad 2011-10-12

På lördag planerar Sverigedemokraternas ungdomsförbund en demonstration i Malmö. Inbjudna är representanter från italienska La Destra. Ett parti som öppet samarbetat med fascister.

Sverigedemokratisk ungdom, SDU, har under senare tid haft allt tätare kontakter med det italienska partiet La Destra och dess ungdomsförbund. La Destra var på plats när SDU demonstrerade i Uppsala tidigare i år. Partiet var även inbjudet till SDU:s förbundskongress i september. SDU har meddelat att La Destra kommer vara med under ungdomsförbundets demonstration i Malmö nu på lördag.
– La Destra är ett italienskt högerparti som har stort fokus på sociala frågor, som till exempel arbetslöshet och bostadsbrist, säger Gustav Kasselstrand, förbundsordförande SDU.

La Destra grundades 2007 av personer som bröt sig ur det nyfascistiska partiet Alleanza Nazionale. Konflikten uppstod efter att Alleanza Nazionales partiledare Gianfranco Fini rest till Israel för att be det judiska folket om ursäkt för fascismens brott.

Vid det Norditalienska lokalvalet i staden Trieste tidigare i år hade La Destra ett valsamarbete med Forza Nuova. Forza Nuova är ett parti som har sitt ursprung i den så kallade tredje positionen, det vill säga idén om grundandet av ett fascistiskt Europa. Partiet har även kopplingar till det ultraortodoxa katolska brödraskapet SSPX, vars biskop Richard Williamson i en uppmärksammad intervju i Sveriges television 2009 förnekade Förintelsen.

I parlamentsvalet 2008 hade La Destra en valsamverkan med nyfascistiska Movimento Sociala Fiamma Tricolore. Ett parti vars partiledare i Italiensk tv förnekat Förintelsen:

"Om gaskamrarna aldrig har existerat? Jag har inga möjligheter att varken bekräfta huruvida detta är sant eller inte.", sa Luca Romagnoli under sändningen.

– Jag kan inte ha synpunkter på alla tidigare samarbeten, eller olika diskussioner, som varje parti fört i Europa. Det enda valsamarbete de har nu är med Berlusconis parti och med all sannolikhet kommer de ingå i koalition 2013. Det intressanta är vilka värderingar de har och La Destras värderingar har inte visat sig vara osunda på något sätt. De är i linje med den italienska högern över lag, och deras åsikter är inte helt olika Berlusconis, säger Gustav Kasselstrand.
Anders Bergman, Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA