Säkerheten på synagogor ska stärkas

Publicerad 2011-09-07

Regeringen avsätter fyra miljoner kronor i sin kommande budget för att öka säkerheten och minska utsattheten för den judiska minoriteten i Sverige.

Det var när en rapportör från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE, besökte Sverige förra året som regeringen uppmanades att vidta insatser mot antisemitism, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Beloppet är en engångssumma som kommer att delas ut till de judiska församlingarna i syfte att öka säkerheten vid synagogorna.

Integrationsminister Erik Ullenhag skriver i ett i pressmeddelandet:
"Antisemitiska yttringar och annat negativt bemötande som grundar sig på rasistiska föreställningar är aldrig acceptabla i ett demokratiskt samhälle. Om de judiska församlingarna inte vidtar extra säkerhetsåtgärder finns det människor som inte vågar besöka synagogor i Sverige."

Enligt regeringen visar undersökningar att toleransen ökar i samhället, men att antisemitiska åsikter inte minskar i samma omfattning. Den judiska minoriteten utsätts fortfarande för trakasserier och hatbrott och det gäller även trakasserier mot judiska barn. En del judar i Sverige undviker av rädsla att öppet visar att de tillhör en judisk minoritet, menar Erik Ullenhag.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA