SD-kandidat på möte med ökända antisemiter

Publicerad 2011-04-15

Axel W Karlsson, Sverigedemokraternas elfte namn i omvalet i Västra Götalandsregionen, deltog nyligen i ett möte med flera kända högerextremister och antisemiter. "Jag var inte där i egenskap av Sverigedemokrat", förklarar Karlsson. Partiet kommer nu utreda händelsen.

Den 28 februari i år arrangerades seminariet Identitär idé 2011. Bland talarna fanns ökända antisemiter och högerextremister. En av besökarna var Axel W Karlsson, ersättare i Göteborgsdistriktets styrelse och elfte namn på partiets lista i omvalet till Västra Götalands landsting.

Han ser idag inga problem med att han deltog på mötet.
– Om någon tror att jag har varit där i egenskap av sverigedemokrat tar de fel. Jag inte haft något som helst uppdrag av partiet att göra något där.

Olika roller
Axel W Karlsson är präst och har under många år arbetat som journalist. Det är i egenskap av det som han besökte mötet, menar han.
– Jag har olika roller i livet. Mitt prästämbete betyder naturligtvis väldigt mycket. Det är på sätt och vis överordnat mina politiska engagemang. Som präst måste jag ha friheten att röra mig i vilka miljöer jag vill och träffa vilka människor jag vill. Även i min egenskap av frilansjournalist måste jag ha ungefär samma frihet.

Identitär idé 2011 arrangerades av den högerextrema bloggportalen Motpol, Arktos, ett förlag som ger ut och säljer böcker av kända högerextrema ideologer och den svenska vit makt-rörelsens version av Wikipedia, Metapedia. Bakom arrangemanget stod några av den svenska extremhögerns centralfigurer.

"Märkliga idéer om judar"
Axel W Karlsson säger att han fick ett tips om mötet från en bekant och bestämde sig för att gå för att se vad det var för något. Bland talarna fanns bland andra den ökände antisemiten Jonas De Geer och Tomislav Sunic, som skrivit boken "Against Democracy and Equality: The European New Right"
– Det fanns de som framförde idéer som jag fann märkliga. Det fanns personer bland deltagarna som hade märkliga idéer om judar bland annat, och då sa jag ifrån.

Bland annat menar Karlsson att han flera gånger fick frågan varför Sverigedemokraterna "sålt sig till sionisterna".

Du är inte orolig att det kan ge fel bild av partiet att gå på ett sådant här möte?
- Det finns ju alltid folk som tolkar tillvaron på olika sätt för att uppnå vissa poänger. Om det är någon som skulle vilja göra en poäng av detta så får ni vara noga med sanningen. Det kan inte vara så att det faktum att jag är engagerad i Sverigedemokraterna kan inskränka min frihet som präst och journalist. Det kan det inte göra, då lämnar jag Sverigedemokraterna i så fall.

Sverigedemokraterna vill i dagsläget inte kommentera uppgifterna om Axel W Karlssons besök på mötet.
- Vi måste utreda vad som hänt och prata med Axel, säger William Hahne, pressekreterare för Sverigedemokraterna.
Daniel Poohl

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro