110915_jimmie_akesson_464_01.jpg

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är missnöjd över att en imam och en rabbin fick tala i Storkyrkan. Foto: Expo

SD kritiska till riksdagsceremoni i kyrka

Publicerad 2011-09-15

På torsdagen öppnades riksdagen. Inför öppningsceremonin skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en debattartikel där han var kritisk till att en rabbin och en imam fick delta i gudstjänsten.

Trots sitt missnöje var Jimmie Åkesson på plats i Storkyrkan i Stockholm och som förra året var han klädd i folkdräkt. I gårdagens debattartikel i Svenska dagbladet var Åkesson negativ till att en imam och en rabbin tilläts, inför riksdagens öppnande, tala på gudstjänsten i Storkyrkan.

"Jag kan inte tolka tilltaget som något annat än att man känner ett behov av att ta vara på varje tillfälle för att manifestera den mångkulturalistiska samhällsordning som sju av riksdagens åtta partier så okritiskt hyllar." skrev han.

Han menar i sin artikel att inbjudan till imamen och rabbinen bryter ner traditionen och att den som flera andra traditioner är utsatta för "politisering, självförakt och splittringspolitik".

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth håller med sin partiledare.

– Mångkulturen nästlas in varje liten detalj, säger han till Expo.se.

Även Sverigedemokraternas vice partiordförande, Jonas Åkerlund är kritisk. Han jämställde imamen som talade i Storkyrkan med den somaliska imam som gjorde ett uttalande om att muslimer har rätt att döda konvertiter. På frågan om han tror att alla imamer vill döda konvertiter svarade Åkerlund.

– Han är väl lika uppriktig som imamen i storkyrkan. Det är hemskt att imamer i Sverige hotar de som konverterar.

Riksdagen öppnades av kungen som gav en uppmaning till riksdagsledamöterna med anledning av terrordådet i Norge.

– Det öppna demokratiska samhällets svar måste vara att hat och terror möts med mer öppenhet och mer demokrati. Vi måste fortsätta argumentera för tolerans och frihet, sa kungen.
Daniel Vergara, Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro