SD missgynnades inte av mediebevakningen i valet

Publicerad 2011-04-15

Sverigedemokraterna fick oskäligt stor uppmärksamhet i media inför valet och kan inte betrakta sig som misshandlade av media. Detta enligt Medievalsundersökningen från Göteborgs universitet.

Fakta: Medievalsundersökningen

  • Kent Asp är professor i journalistik vid Göteborgs universitet. Sedan valet 1979 har han gjort den så kallade Medievalsundersökningen som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond. Undersökningen granskar rapporteringen under valrörelsens sista månader i Rapport och Aktuellt i Sveriges Television, TV 4 Nyheterna, Sveriges Radios Ekot, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen, Metro samt Socialdemokraten. Studien för valet 2010 ska inom kort publiceras i sin helhet i boken Mediernas presentationer och betydelse i valet 2010.
Efter Socialdemokraterna och Moderaterna kom Sverigedemokraterna att bli det största partiet i nyhetsmedierna vid valet, skriver Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, i en debattartikel i Göteborgs-Posten på fredagen.

Jämfört med hur de övriga partierna behandlades och hur partier utanför riksdagen har behandlats i tidigare val, menar Kent Asp att Sverigedemokraterna fick oskäligt stor uppmärksamhet.

Inför valet var mediebevakningen av Sverigedemokraterna mycket stor och mest negativ, menar Asp. Men för ett parti är det oftast viktigare att valet handlar om deras hjärtefrågor och att de får chansen att tala om dessa, än hur media framställer partiet.

I valet blev inte frågor om invandring någon stor sak, bland annat för att övriga partier inte ville att det skulle bli det för att inte gynna Sverigedemokraterna, menar Asp. Däremot fick partiet chansen att komma till tals om sakfrågor i form av invandringfrågor och rättsfrågor.

Kent Asp skriver att det inte finns någon grund för att påstå att Sverigedemokraterna gynnades av medierapporteringen och att den låg till grund för att de kom in i riksdagen.

Han anser inte heller att det finns någon grund för Sverigedemokraterna att känna sig misshandlade av medierna eftersom de fick komma till tals i sakfrågor.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro