SD-politiker döms för förtal

Publicerad 2011-04-19

Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Norrköpings kommunfullmäktige, Markus Wiechel, har gjort sig skyldig till förtal. Det beslutade Göta Hovrätt på tisdagen.

Den omtvistade kommentaren:

  • "Den hära NN1 är på många sätt som den här såsse-NN2, som ju dock faktiskt är dömd flera gånger för bl.a. skadegörelse och misshandel. NN1 har dom ju dock inte lyckats klämma åt för nåt än....Stå upp för din sak, Markus!"
Göta Hovrätt fastställde tingsrättens dom och dömer Wiechel till att betala 5000 kronor i skadestånd samt rättegångskostnaderna för sin motpart. Anledningen är att Wiechel på sin blogg släppte igenom en kommentar som enligt rätten förtalade den man som senare stämde honom.

- Det är väldigt tråkigt och visar att systemet inte fungerar eftersom det inte är jag som skrivit det som klassas som förtal, säger Markus Wiechel till Expo.

"Lika med tingsrätten finner hovrätten att inläggets innehåll har inneburit en så allvarlig kränkning att det berättigar NN att erhålla ersättning för kränkning med yrkat belopp" skriver hovrätten bland annat i sin dom.

Wiechel säger till Expo att han inte bestämt om han ska överklaga domen:

- Det är för tidigt för att ta ställning till det.

Markus Wiechel är även ersättare för Sverigedemokraterna i riksdagen samt ledamot i partiets kriminalpolitiska utskott.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA