SD-politiker döms för förtal

Publicerad 2011-04-19

Gruppledaren för Sverigedemokraterna i Norrköpings kommunfullmäktige, Markus Wiechel, har gjort sig skyldig till förtal. Det beslutade Göta Hovrätt på tisdagen.

Den omtvistade kommentaren:

  • "Den hära NN1 är på många sätt som den här såsse-NN2, som ju dock faktiskt är dömd flera gånger för bl.a. skadegörelse och misshandel. NN1 har dom ju dock inte lyckats klämma åt för nåt än....Stå upp för din sak, Markus!"
Göta Hovrätt fastställde tingsrättens dom och dömer Wiechel till att betala 5000 kronor i skadestånd samt rättegångskostnaderna för sin motpart. Anledningen är att Wiechel på sin blogg släppte igenom en kommentar som enligt rätten förtalade den man som senare stämde honom.

- Det är väldigt tråkigt och visar att systemet inte fungerar eftersom det inte är jag som skrivit det som klassas som förtal, säger Markus Wiechel till Expo.

"Lika med tingsrätten finner hovrätten att inläggets innehåll har inneburit en så allvarlig kränkning att det berättigar NN att erhålla ersättning för kränkning med yrkat belopp" skriver hovrätten bland annat i sin dom.

Wiechel säger till Expo att han inte bestämt om han ska överklaga domen:

- Det är för tidigt för att ta ställning till det.

Markus Wiechel är även ersättare för Sverigedemokraterna i riksdagen samt ledamot i partiets kriminalpolitiska utskott.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro