Social bakgrund förklarar brottsbenägenhet

Publicerad 2011-03-18

Invandrares överrepresentation i brottslighet beror på sociala skillnader och inte kultur, det visar en ny forskningsrapport från Stockholms universitet.

2005 presenterade Brottsförebyggande rådet statistik som visade att personer med invandrarbakgrund var överrepresenterade bland dem som begår brott.

Nu har forskare från Stockholms universitet visat att en stor del av överrepresentationen försvinner när man tar hänsyn individers sociala bakgrund. I studien har tre forskare från Stockholms universitet relaterat unga individers brottslighet med deras föräldrars egenskaper som social position, jobb, utbildning och inkomst.

Rapportförfattarna har även tagit med faktorer som bostadssegregation under uppväxtåren i beräkningarna.

Genom att jämföra individer med bakgrund i samma födelseländer har forskarna också kommit fram till att etniska faktorer, t ex kultur, har ytterst marginell betydelse. Likheten i brottslighet mellan två slumpmässigt valda personer med samma etnicitet är väldigt låg.

- Kultur verkar i själva verket vara en väldigt orimlig förklaring till invandrares överrepresentation, säger Martin Hällsten, en av rapportförfattarna, till Expo.

I rapporten har forskarna följt individer med svensk bakgrund, barn till invandrare samt invandrare som kom till Sverige i unga år från det att de gick ut nionde klass under början av 1990-talet fram tills det att de nått en ålder mellan 28 och 31.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA