Social bakgrund förklarar brottsbenägenhet

Publicerad 2011-03-18

Invandrares överrepresentation i brottslighet beror på sociala skillnader och inte kultur, det visar en ny forskningsrapport från Stockholms universitet.

2005 presenterade Brottsförebyggande rådet statistik som visade att personer med invandrarbakgrund var överrepresenterade bland dem som begår brott.

Nu har forskare från Stockholms universitet visat att en stor del av överrepresentationen försvinner när man tar hänsyn individers sociala bakgrund. I studien har tre forskare från Stockholms universitet relaterat unga individers brottslighet med deras föräldrars egenskaper som social position, jobb, utbildning och inkomst.

Rapportförfattarna har även tagit med faktorer som bostadssegregation under uppväxtåren i beräkningarna.

Genom att jämföra individer med bakgrund i samma födelseländer har forskarna också kommit fram till att etniska faktorer, t ex kultur, har ytterst marginell betydelse. Likheten i brottslighet mellan två slumpmässigt valda personer med samma etnicitet är väldigt låg.

- Kultur verkar i själva verket vara en väldigt orimlig förklaring till invandrares överrepresentation, säger Martin Hällsten, en av rapportförfattarna, till Expo.

I rapporten har forskarna följt individer med svensk bakgrund, barn till invandrare samt invandrare som kom till Sverige i unga år från det att de gick ut nionde klass under början av 1990-talet fram tills det att de nått en ålder mellan 28 och 31.
Ulrika Lindén

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro