SR polisanmält för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-09-14

Sveriges radio har polisanmälts för hets mot folkgrupp efter att en somalisk imam i sändning sagt att den som konverterar från islam ska dödas.

Uttalandet gjordes i ett direktsänt radioprogram som sändes av den somaliska redaktionen på Sveriges radio, rapporterar Dagen.

Det är Erik Johansson från svenska kyrkans missionsrörelse, som ligger bakom polisanmälan. Han säger till Expo.se att hoten påverkar kristna somalier och att han reagerade på att det fick stå oemotsagt.

– De blir oerhört pressade av att en somalisk imam i Sverige uppmanar alla muslimer att döda dem som konverterar. Det är klart att det är ett reellt hot, säger han.

Imamens hot är ingen isolerad händelse enligt Johansson.
– Jag vet att de få kristna somalier som finns, generellt får ta emot hot av olika slag. Men i Sverige har hoten hittills inte verkställts, säger han.

Den ansvarige utgivaren för radioprogrammet, Ingemar Löfgren, uppger att han ordnat så att radioinslaget ska översättas från somaliska till svenska. Han säger att han är oroad över att det ska visa sig att Sveriges radio brustit i sin journalistik och låtit imamen tala oemotsagd. Löfgren menar att han har varit dåligt informerad och att han fick reda på utspelet först efter att Dagen skrivit om det.

– Som public service-företag får vi aldrig släppa vårt ansvar. SR står för demokratiska värden. Vi ska ta avstånd från våld och intolerans. Då vill jag inte att våra program ska uppmana till våld, säger han.

Sveriges radio kommer att följa upp inslaget uppger Löfgren

Många har anmält radioinslaget till granskningsnämnden för radio och tv.

Expo.se har sökt den somaliska redaktionen för en kommentar.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro