SR polisanmält för hets mot folkgrupp

Publicerad 2011-09-14

Sveriges radio har polisanmälts för hets mot folkgrupp efter att en somalisk imam i sändning sagt att den som konverterar från islam ska dödas.

Uttalandet gjordes i ett direktsänt radioprogram som sändes av den somaliska redaktionen på Sveriges radio, rapporterar Dagen.

Det är Erik Johansson från svenska kyrkans missionsrörelse, som ligger bakom polisanmälan. Han säger till Expo.se att hoten påverkar kristna somalier och att han reagerade på att det fick stå oemotsagt.

– De blir oerhört pressade av att en somalisk imam i Sverige uppmanar alla muslimer att döda dem som konverterar. Det är klart att det är ett reellt hot, säger han.

Imamens hot är ingen isolerad händelse enligt Johansson.
– Jag vet att de få kristna somalier som finns, generellt får ta emot hot av olika slag. Men i Sverige har hoten hittills inte verkställts, säger han.

Den ansvarige utgivaren för radioprogrammet, Ingemar Löfgren, uppger att han ordnat så att radioinslaget ska översättas från somaliska till svenska. Han säger att han är oroad över att det ska visa sig att Sveriges radio brustit i sin journalistik och låtit imamen tala oemotsagd. Löfgren menar att han har varit dåligt informerad och att han fick reda på utspelet först efter att Dagen skrivit om det.

– Som public service-företag får vi aldrig släppa vårt ansvar. SR står för demokratiska värden. Vi ska ta avstånd från våld och intolerans. Då vill jag inte att våra program ska uppmana till våld, säger han.

Sveriges radio kommer att följa upp inslaget uppger Löfgren

Många har anmält radioinslaget till granskningsnämnden för radio och tv.

Expo.se har sökt den somaliska redaktionen för en kommentar.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA