utr_tyskland_naziterror_464_01.jpg

De tre mordmisstänkta tyskarna. Omständigheterna runt de båda männens död är oklar. Det finns indikationer på att Mundlos sköt sin kamrat Bönhardt innan han själv tog sitt liv. FOTO: LANDESKRIMINALAMPT THÜRINGEN

En tredje gripen misstänkt för att hjälpt terrortrio

Publicerad 2011-11-30

En man som tidigare haft en hög position inom Nationaldemokratische Partei Deutschland, NPD, är misstänkt för att vara inblandad i sex av de tio mord som den tyska nazisttrion tagit på sig. I tisdags greps mannen.

Mannen misstänks för att mellan 2001 och 2002 ha levererat en pistol och ammunition till trion, samma vapen som användes vid morden på fem invandrare och en polis. Åklagaren menar att mannen känt till att vapnet skulle användas i de dödliga attackerna.

Den anhållne är den tredje personen som har gripits misstänkt för att ha hjälpt den tyska nazisttrion. Trion som kallade sig Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, bestod av Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos. Historien uppdagades när polis den 4 november fann Böhnhardt och Mundlos döda i en husvagn.

I tisdags släpptes ett pressmeddelande av den tyska federala åklagarmyndigheten där de informerade om att den tidigare NPD-medlemmen hade nära band till trion under 1990-talet. Hittills har resultatet av utredningen visat att mannen hjälpt nazisttrion att fly från polisen 1998 varefter de gick under jorden. Han ska även ha bidragit med ekonomiskt stöd under tiden de var gömda. Mannen misstänks också för att ha etablerat kontakten mellan trion och den misstänkta 37-åringen som greps 13 november.

Precis som trion var den nu misstänkte mannen under 1990-talet en del av den inre cirkeln i det nazistiska nätverket Jena Fellowship. I NPD fick mannen en hög position i delstaten Thüringen. 2009 lämnade han partiet.

Att en medlem från NPD har varit inblandade i de nazistiska seriemorden har gjort att debatten om att förbjuda det högerextrema partiet tagit ny fart i Tyskland.
Sonja Anshelm

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA