utr_tyskland_naziterror_464_01.jpg

De tre mordmisstänkta tyskarna. Omständigheterna runt de båda männens död är oklar. Det finns indikationer på att Mundlos sköt sin kamrat Bönhardt innan han själv tog sitt liv. FOTO: LANDESKRIMINALAMPT THÜRINGEN

En tredje gripen misstänkt för att hjälpt terrortrio

Publicerad 2011-11-30

En man som tidigare haft en hög position inom Nationaldemokratische Partei Deutschland, NPD, är misstänkt för att vara inblandad i sex av de tio mord som den tyska nazisttrion tagit på sig. I tisdags greps mannen.

Mannen misstänks för att mellan 2001 och 2002 ha levererat en pistol och ammunition till trion, samma vapen som användes vid morden på fem invandrare och en polis. Åklagaren menar att mannen känt till att vapnet skulle användas i de dödliga attackerna.

Den anhållne är den tredje personen som har gripits misstänkt för att ha hjälpt den tyska nazisttrion. Trion som kallade sig Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, bestod av Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt och Uwe Mundlos. Historien uppdagades när polis den 4 november fann Böhnhardt och Mundlos döda i en husvagn.

I tisdags släpptes ett pressmeddelande av den tyska federala åklagarmyndigheten där de informerade om att den tidigare NPD-medlemmen hade nära band till trion under 1990-talet. Hittills har resultatet av utredningen visat att mannen hjälpt nazisttrion att fly från polisen 1998 varefter de gick under jorden. Han ska även ha bidragit med ekonomiskt stöd under tiden de var gömda. Mannen misstänks också för att ha etablerat kontakten mellan trion och den misstänkta 37-åringen som greps 13 november.

Precis som trion var den nu misstänkte mannen under 1990-talet en del av den inre cirkeln i det nazistiska nätverket Jena Fellowship. I NPD fick mannen en hög position i delstaten Thüringen. 2009 lämnade han partiet.

Att en medlem från NPD har varit inblandade i de nazistiska seriemorden har gjort att debatten om att förbjuda det högerextrema partiet tagit ny fart i Tyskland.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro