110919_roberth_vahlgren_464_1.jpg

Uteslutningen av Roberth Vahlgren från SDU har retat upp förbundets egna medlemmar. Foto: Kenny Hjälte/Expo

Uteslutning från SDU skapar konflikt

Publicerad 2011-09-29

Lokalavdelningar och representanter från Sverigedemokratisk ungdom planerar att bojkotta en demonstration. De vill på så sätt markera sitt stöd till Roberth Vahlgren som uteslutits ur förbundet efter att han bland annat ha deltagit på en nazistdemonstration.

För ett par veckor sedan rapporterade Expo.se att Roberth Vahlgren förra året deltagit på en nazistdemonstration i Helsingborg och på Nationaldemokraternas torgmöten. Vahlgren, som har ett förflutet i nazistorganisationen Blood and Honour, har även dömts för bland annat hets mot folkgrupp och upprepade fall av misshandel.

På Sverigedemokratisk ungdoms styrelsemöte i helgen togs ett beslut om att utesluta Vahlgren. Detta har lett till protester i vissa lokalavdelningar. I Landskrona hotar Sverigedemokratisk ungdom att lägga ned sin verksamhet om Vahlgren utesluts. Ungdomsförbundet och Sverigedemokraterna i Jönköping kommer att bojkotta demonstrationen som ungdomsförbundet tänkt hålla i Malmö i oktober. Det uppger Johan Nissinen som sitter i Sverigedemokratis ungdom Syds styrelse och även är gruppledare för Sverigedemokraterna i Jönköping .

­ – Jag stödjer Roberth Vahlgren och tycker att han blivit orättvist behandlad. Han var arrangören och när han har blivit utesluten ser jag ingen anledning till varför vi ska dit, säger Nissinen.

Nissinen tycker inte att det är problematiskt att Vahlgren demonstrerade med nazister förra året eller att han varit inblandad i Blood and Honour.

– Vad han gjorde förr i tiden har inget med nu att göra, säger han.

Sverigedemokratisk ungdoms ordförande, Gustav Kasselstrand, säger att han inte hört om någon bojkott. Han menar att förbundet jobbar på som vanligt. Kasselstrand uppger även att reaktionerna inte påverkar beslutet om att utesluta Roberth Vahlgren.

– Han kommer att uteslutas. Det är förbundsstyrelsen som ansvarar för personärenden och inte olika personer på lokal- eller distriktsnivå, säger Kasselstrand.

Vice ordförande i Sverigedemokratisk ungdom i Landskrona, Daniel Engström, skriver på Facebook att han har hotat "folk i SDU toppen" med att Sverigedemokratisk ungdom i Landskrona läggs ned om Vahlgren utesluts.

Gustav Kasselstrand, menar dock att Engström på onsdagskvällen sagt att han inte menade hotet ordagrant.

Även i Varberg är Sverigedemokratisk ungdom kritiska till uteslutningen. Martin Johansson som är ordförande säger att han kommer ta ställning till om även de ska bojkotta demonstrationen efter att ha talat med sina vänner.

– Jag tycker Vahlgren gjort mycket bra saker. Han har varit duktig på att hålla uppe organisationen. Det som har hänt tidigare har jag inte någon direkt vetskap om, men jag tycker att han ska få en extra chans, säger Martin Johansson.

Sverigedemokratisk ungdom Syds distriktordförande Chang Frick har tidigare uttryckt sitt stöd för Vahlgren. Han säger nu att han beklagar men accepterar uteslutningen.

På onsdagen avsade sig Roberth Vahlgren från alla uppdrag inom Sverigedemokratisk ungdom.

Expo.se har sökt Daniel Engström för en kommentar.
Daniel Vergara

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro