Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tidigare har Expo.se avslöjat att Roberth Vahlgren så sent som förra året deltagit på en nazistdemonstration i Helsingborg och på det högerextrema Nationaldemokraternas torgmöte förra året. Han har ett förflutet i nazistorganisationen Blood and Honour. Vahlgren har även dömts för bland annat hets mot folkgrupp och upprepade fall av misshandel.

Avslöjandet har lett till att ett uteslutningsärende har öppnats. SDUs förbundsordförande, Gustav Kasselstrand uppger att det kommer att beslutas om Vahlgren utesluts vid nästa styrelsemöte.

- Det är synnerligen angeläget att vi utreder det här med tanke på att det ligger nära i tiden även om det inte skedde under SDU tiden. Vi tar kraftigt avstånd från det han har varit inblandad i, säger Kasselstrand.

Vahlgren får dock stöd av lokalordföranden för SDU, Chang Frick som uppger att de kände till Vahlgrens förflutna sedan tidigare.

- Han har berättat vad han har gjort tidigare och hur han ser på de här sakerna idag. Jag tycker personligen att han är värdefull för SDU och jag har bara bra saker att säga om honom.

Frick ser inte heller så allvarligt på att Vahlgren deltog på en nazistdemonstration förra året.

- Det är en sak om han deltagit som en av arrangörerna eller om han varit nyfiken. Han har berättat att han inte ville stå med motdemonstranterna och hamnade på andra sidan, säger Frick.

Expo har sökt Roberth Vahlgren för en kommentar.