Klädföretag döper butik till Brevik

Publicerad 2012-03-07

Klädmärket Thor Steinar som flera gånger kopplats ihop med vit makt-rörelsen har i östra Tyskland öppnat en butik med namnet Brevik. Namnet har skapat starka reaktioner eftersom det är så likt terroristens Ander Behring Breiviks.

Thor Steinar är ett populärt märke inom högerextrema kretsar och har också kopplats ihop med vit makt-miljön. Förra veckan öppnade bolaget en affär med namnet Brevik i den tyska staden Chemnitz. Något som väckt ramaskri i Tyskland, rapporterar Der Spiegel. En talesperson för Chemnitz, Katja Uhlemann säger till Die Welt att det inte kommer på fråga att ha en butik med ett sådant namn och att hon kommer att göra allt för att få den nedstängd. Thor Steinar hävdar att namnet på butiken inte har någonting med den norska terroristen Breivik att göra, utan att de endast har haft den norska orten Brevik i åtanke och att de döper alla sina affärer efter norska städer. Die Welt rapporterar att Thor Steinar även öppnat en affär som heter Brevik tidigare i Hamburg som stängdes 2008.

Norges ambassadör i Berlin Anne-Kristi Wendel Karlsen tycker att det är beklagligt att Thor Steinar döper sina butiker efter norska städer eftersom det associerar Norge med högerextremism.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA