Klädföretag döper butik till Brevik

Publicerad 2012-03-07

Klädmärket Thor Steinar som flera gånger kopplats ihop med vit makt-rörelsen har i östra Tyskland öppnat en butik med namnet Brevik. Namnet har skapat starka reaktioner eftersom det är så likt terroristens Ander Behring Breiviks.

Thor Steinar är ett populärt märke inom högerextrema kretsar och har också kopplats ihop med vit makt-miljön. Förra veckan öppnade bolaget en affär med namnet Brevik i den tyska staden Chemnitz. Något som väckt ramaskri i Tyskland, rapporterar Der Spiegel. En talesperson för Chemnitz, Katja Uhlemann säger till Die Welt att det inte kommer på fråga att ha en butik med ett sådant namn och att hon kommer att göra allt för att få den nedstängd. Thor Steinar hävdar att namnet på butiken inte har någonting med den norska terroristen Breivik att göra, utan att de endast har haft den norska orten Brevik i åtanke och att de döper alla sina affärer efter norska städer. Die Welt rapporterar att Thor Steinar även öppnat en affär som heter Brevik tidigare i Hamburg som stängdes 2008.

Norges ambassadör i Berlin Anne-Kristi Wendel Karlsen tycker att det är beklagligt att Thor Steinar döper sina butiker efter norska städer eftersom det associerar Norge med högerextremism.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA