Kommunpolitiker går över till nazistparti

Publicerad 2012-05-18

Svenskarnas parti har tagit plats i Mönsterås, efter att kommunpolitikern Anders Leander anslutit sig till partiet. Leander har tidigare representerat Sverigedemokraterna, men efter flera skandaler lämnade han partiet.

I torsdags meddelade Svenskarnas parti via sitt partiorgan att Anders Leander anslutit sig till partiet. Det innebär att partiet nu har en representant i Mönsterås kommunfullmäktige.

Anders Leander har tidigare hamnat i blåsväder vid ett flertal tillfällen. Förra året lade han, på sin blogg, upp polisens förundersökningsbilder på ett mordoffer. Han beskrev även mordet i termer som "negervåldtäkten". Blogginlägget ledde till att Leander fick en skriftlig varning av Sverigedemokraterna, som han då tillhörde. Leander har även publicerat delar av en antisemitisk artikel på sin blogg.

2011 lämnade Anders Leander självmant Sverigedemokraterna, han övergav dock inte sin stol utan blev kvar som politisk vilde i Mönsterås kommunfullmäktige. I år har han uppmärksammats för att han på Facebook förespråkat våld mot vad han kallar islamister.

"Våld är det enda dom förstår oftast", skrev han.

Expo.se har förgäves sökt Anders Leander för en kommentar. Till Barometern har dock Leander bekräftat att han är medlem i Svenskarnas Parti.

Svenskarnas parti har på senare tid lyckats värva flera gamla kommunpolitiker. När Nationaldemokraternas Daniel Spansk gick över till Svenskarnas parti fick det en representant i Nykvarns kommunfullmäktige. Tidigare har Caroline Kindberg, kommunpolitiker i Bromölla lämnat Sverigedemokraterna för Svenskarnas parti. Hon lämnade samtidigt sin plats i kommunfullmäktige. Den före detta Sverigedemokraten och kommunpolitikern i Trollhättan Thomas Karlsen har anslutit sig till Svenskarnas Parti, inte heller han har behållit sin stol i kommunfullmäktige.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA