Kommunpolitiker går över till nazistparti

Publicerad 2012-05-18

Svenskarnas parti har tagit plats i Mönsterås, efter att kommunpolitikern Anders Leander anslutit sig till partiet. Leander har tidigare representerat Sverigedemokraterna, men efter flera skandaler lämnade han partiet.

I torsdags meddelade Svenskarnas parti via sitt partiorgan att Anders Leander anslutit sig till partiet. Det innebär att partiet nu har en representant i Mönsterås kommunfullmäktige.

Anders Leander har tidigare hamnat i blåsväder vid ett flertal tillfällen. Förra året lade han, på sin blogg, upp polisens förundersökningsbilder på ett mordoffer. Han beskrev även mordet i termer som "negervåldtäkten". Blogginlägget ledde till att Leander fick en skriftlig varning av Sverigedemokraterna, som han då tillhörde. Leander har även publicerat delar av en antisemitisk artikel på sin blogg.

2011 lämnade Anders Leander självmant Sverigedemokraterna, han övergav dock inte sin stol utan blev kvar som politisk vilde i Mönsterås kommunfullmäktige. I år har han uppmärksammats för att han på Facebook förespråkat våld mot vad han kallar islamister.

"Våld är det enda dom förstår oftast", skrev han.

Expo.se har förgäves sökt Anders Leander för en kommentar. Till Barometern har dock Leander bekräftat att han är medlem i Svenskarnas Parti.

Svenskarnas parti har på senare tid lyckats värva flera gamla kommunpolitiker. När Nationaldemokraternas Daniel Spansk gick över till Svenskarnas parti fick det en representant i Nykvarns kommunfullmäktige. Tidigare har Caroline Kindberg, kommunpolitiker i Bromölla lämnat Sverigedemokraterna för Svenskarnas parti. Hon lämnade samtidigt sin plats i kommunfullmäktige. Den före detta Sverigedemokraten och kommunpolitikern i Trollhättan Thomas Karlsen har anslutit sig till Svenskarnas Parti, inte heller han har behållit sin stol i kommunfullmäktige.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.