Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas pressekreterare William Hahne säger till Expo att partiet startat en utredning mot kommunpolitikern Anders Leander och att partistyrelsen kommer att ta del av det vid sitt nästa möte.

- Det betyder inte att han kommer att bli utesluten, utan att partistyrelsen kommer att få ta det här i beaktande, säger Hahne.

Hur och när ärendet presenteras återstår att se.

Det var i måndags som Expo uppmärksammade att olika krafter inom extremhögern och Sverigedemokraterna använde mordet på Elin Krantz som politisk propaganda. Anders Leander som sitter i fullmäktige för Sverigedemokraterna i Mönsterås publicerade bilder på Elin Krantz svårt sargade kropp och beskrev det i ordalag som "negervåldtäkten".

Sen dess har Leander raderat artikeln han skrivit om mordet.

Istället listar han fem tidningar som han inte vill ska kontakta honom i framtiden. Han skriver också att han kan ställa upp på intervjuer i tidningar som "inte ljuger svenskarna fulla av skit utan skriver om verkligheten".

Vad han menar är oklart. När tidningen Metro intervjuade Leander i tisdags sa han att han inte ville diskutera blogginlägget.

Anders Leander är ledamot i styrelsen för Sverigedemokraternas kommunförening i Oskarshamn och Emådalen. Leif Gustavsson är ordförande i föreningen. Han säger till Expo att han inte har tid att prata för att han är på jobbet.

Ämnen i artikeln