Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Anders Leander, kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Mönsterås, är en av dem som bloggat om mordet på den 27-åriga kvinnan. Med meningen "Negervåldtäkten på den 27-åriga Elin Krantz fortsätter" inleder han sin text.

"Våldtäkter och mord på enskilda människor kommer att hända igen" och anledningen är, fastslår Leander, att "våra politiker och media" vill ha det så.

Längre ner på bloggen har Leander publicerat bilder ur polisens förundersökning som visar hur 27-åringens kropp såg ut när polisen kom till platsen. Bilderna har spridits på nätet de senaste dagarna. En av sidorna som länkat till den är den nazistiska nyhetssajten Nationell.

Den inom högerextrema kretsar ofta citerade skribenten bakom pseudonymen Julia Caesar går så långt som att beskriva mordet som "politiskt". Detta i en krönika på den högerextrema bloggen Snapphanen. Skribenten vill göra gällande att den 27-åriga kvinnan mördades för att hon var svensk.

Kammaråklagare Stina Lundqvist är den som drivit åtalet mot den misstänkte gärningsmannen. Hon säger att hon inte förstår hur mordet skulle kunna vara politiskt.

Har 23-åringen gett sig på kvinnan för att hon var etnisk svensk?

- Nej, det finns ingenting som tyder på det, säger Stina Lundqvist.

Mordet skedde i Göteborg i slutet av september förra året. Den misstänkte gärningsmannen ska ha följt efter den 27-åriga kvinnan när hon steg av spårvagnen. Sen ska han ha utsatt henne för en grov våldtäkt innan han dödade henne.

Rättegången mot mannen har hållits i Göteborgs tingsrätt. Dom faller den 8 april.

Föreställningen att "svenskar" är utsatta för etnisk diskriminering och rasism är vanlig inom extremhögern och Sverigedemokraterna. Det sistnämnda har drivit kampanjen "Stoppa svenskfientligheten" på Facebook. Sidan, där SD-riksdagsmännen Erik Almqvist och William Petzäll är administratörer, innehåller bland annat länkar till nazistiska bloggar och inlägg som uppmanar till våld mot brottslingar.

Även de till Sverigedemokraterna närstående sajterna Politiskt inkorrekt och Fria Tider har skrivit om mordet och på söndag arrangerar Sverigedemokratisk ungdom en demonstration mot just "svenskfientligheten" i landet.

Expo har sökt Anders Leander för en kommentar. Expo har även varit i kontakt med en företrädare för sajten Nationell som inte velat svara på några frågor.