Krav på politiker i Malmö att agera mot antisemitism

Publicerad 2012-09-28

Natten till fredagen exploderade en sprängladdning utanför dörren till den judiska församlingen. Polisen har gripit två unga män misstänkta för sprängningen. Båda nekar till brott. Nu lyfts krav på att antisemitismen i Malmö tas på allvar

"Antisemitismen lever tyvärr stark också i Sverige. Malmö har länge haft problem med judehat, i en sådan miljö ökar risken just för den typ av attentat som vi nu ser. Jag hoppas att stadens styrande tar detta på stort allvar och agerar.", skriver Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Klockan 00:45 hördes en stor smäll i Malmö. Någon eller några hade placerat en sprängladdning utanför dörren till den judiska församlingen. Sprängningen var så kraftig att den krossade ett fönster och skadade dörren. Vittnesmål har lett till att polisen gripit två personer. På morgonen hölls förhör med de gripna. Båda förnekar brott. Polisen vill inte uttala sig närmare om vad som sagts i förhören.

Först misstänktes männen för allmänfarlig ödeläggelse, men eftersom lokalen var tom och det inte fanns någon risk för att någon skulle skadas rubriceras nu brottet som grov skadegörelse, uppger Malmöpolisen.

Polisen vill inte heller uppge om de bedömer det inträffade som ett hatbrott. Men efterlyser fler som sett händelsen. De utesluter inte att de kan finnas fler inblandade i dådet.

Fred Kahn, judiska församlingens ordförande i Malmö säger till TT att han blev chockad när han hörde om sprängningen.

– Jag blev chockerad över att det händer nu, att det händer över huvud taget. Det finns alltid en konstant hotbild mot judiska institutioner, men vi har inte märkt något särskilt nu, säger han.

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu kallar sprängningen avskyvärd. Han har tidigare fått kritik för uttalanden om judar och den judiska församlingen.

Anja Sonesson, kommunpolitiker för moderaterna i Malmö har till TT anklagat de styrande partierna i Malmö, S,V och MP för inte göra tillräckligt i kampen mot antisemitismen.

Tidigare i år hölls en kippavandring i staden för att markera mot den tilltagande antisemitismen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA