Mangs om skjutningen mot Islamic center

Publicerad 2012-05-31

Under rättegångens sjunde dag behandlades bland annat mordförsöket vid Islamic center i Malmö 2009. Mangs misstänkts för att ha skjutit in i ett rum där ett antal personer befann sig efter kvällens bön. Mangs nekar till brott.

Den 31 december 2009 var det fredagsbön på Islamic Center i Malmö. En albansk imam på besök för en provanställning och ett antal andra personer stannade kvar efter bönen för en kopp te. När imamen efter en stund sätter sig vid en dator hörs plötsligt en kraftig smäll följd av en kaskad av glassplitter. Ett centimeterstort kulhål i fönstret vittnade om en kulas framfart.

– Vi trodde först att det var datorn som exploderat, men sen såg vi kulhålet i fönstret, berättade imamen för tingsrätten. Han säger sig ha varit mycket medtagen efter händelsen och har inte berättat, med undantag för sin hustru, för någon om den. Även två andra personer som närvarande vid skottlossningen hördes av tingsrätten.

Peter Mangs förnekar att han överhuvudtaget ska ha varit på platsen. Polisen hittade dagen efter dådet ett antal hylsor i ett skogsområde 90 meter byggnaden. Man vet efter den kriminaltekniska utredningen att fyra av dem avfyrats ur en nio milimeter Glock – samma slags vapen som hittats i Mangs lägenhet och som bland annat använts vid mordet på en 20-årig kvinna i Malmö 2009.

Försvaret pekade då på hur förundersökningen visar att alla förutom en av hylsorna som hittats legat på platsen en längre tid. De kan därför, enligt försvaret, inte knytas till dådet. Mangs hävdar dessutom, som han även tidigare sagt, att hans hylsor finns i hundratal på skjutbanor kring Malmö och att han därför inte kan kontrollera var de hamnar.

Mangs nämnde även ett studiebesök i moskén vilket han betraktade som "väldigt trevligt". Han säger sig inte heller ha något större intresse för islam.

Under eftermiddagen besöker rätten Hyacintgatan och Hårds väg där två skottlossningar ägt rum.
Oscar Schau

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA