Partiledare kritiseras efter uttalande på bal

Publicerad 2012-01-31

Balen i Wien i fredags, där företrädare från Europas högerpopulistiska partier samlades, väckte stora protester, bland annat för att den ägde rum på Förintelsens minnesdag. Inne på balen jämförde partiledaren för det österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, Heinz-Christian Strache protesterna med förföljelsen av judar.

– Vi är de nya judarna, sa Strache, rapporterar Der standard.

Heinz-Christian Strache sa även till gästerna på balen, utan att veta att en reporter från Der standard var närvarande, att demonstranternas "attacker på ankommande gäster var som Kristallnatten", skriver Reuters.

Straches kommentarer har väckt starka reaktioner och Österrikes största judiska samfund kallade liknelsen för en "monstruös provokation" och har krävt att en åklagare inleder utredning kring partiledarens kommentarer.

Även flera oppositionspartier tycker att Straches uttalanden var osmakliga. AP citerar en av de Grönas politiker Karl Oelligner: "antingen har han förlorat sitt förstånd eller så försöker han att trivialisera nazistregimens fasor".

Frihetspartiet slår ifrån sig kritiken. Partisekreteraren, Harald Vilimsky, liknade reportern som snappat upp kommentarerna med en spion från Stasi och kallade reaktionerna för "konstlade och löjliga".

Heinz-Christian Strache säger att han aldrig menat att förminska den vånda som judarna utsattes för.

På balen i Hofenburgpalatset deltog flera företrädare från europiska högerpopulistiska och högerextrema partier. Bland annat var Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Björn Söder och Kent Ekeroth på plats.

Balen har anklagats för att locka till sig nazister och för att organisatörerna bakom den är högerextrema. Årets bal väckte extra mycket kritik eftersom den sammanföll med Förintelsens minnesdag.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA