Partiledare kritiseras efter uttalande på bal

Publicerad 2012-01-31

Balen i Wien i fredags, där företrädare från Europas högerpopulistiska partier samlades, väckte stora protester, bland annat för att den ägde rum på Förintelsens minnesdag. Inne på balen jämförde partiledaren för det österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, Heinz-Christian Strache protesterna med förföljelsen av judar.

– Vi är de nya judarna, sa Strache, rapporterar Der standard.

Heinz-Christian Strache sa även till gästerna på balen, utan att veta att en reporter från Der standard var närvarande, att demonstranternas "attacker på ankommande gäster var som Kristallnatten", skriver Reuters.

Straches kommentarer har väckt starka reaktioner och Österrikes största judiska samfund kallade liknelsen för en "monstruös provokation" och har krävt att en åklagare inleder utredning kring partiledarens kommentarer.

Även flera oppositionspartier tycker att Straches uttalanden var osmakliga. AP citerar en av de Grönas politiker Karl Oelligner: "antingen har han förlorat sitt förstånd eller så försöker han att trivialisera nazistregimens fasor".

Frihetspartiet slår ifrån sig kritiken. Partisekreteraren, Harald Vilimsky, liknade reportern som snappat upp kommentarerna med en spion från Stasi och kallade reaktionerna för "konstlade och löjliga".

Heinz-Christian Strache säger att han aldrig menat att förminska den vånda som judarna utsattes för.

På balen i Hofenburgpalatset deltog flera företrädare från europiska högerpopulistiska och högerextrema partier. Bland annat var Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Björn Söder och Kent Ekeroth på plats.

Balen har anklagats för att locka till sig nazister och för att organisatörerna bakom den är högerextrema. Årets bal väckte extra mycket kritik eftersom den sammanföll med Förintelsens minnesdag.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA