Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Ni som ska dansa och fira här, vi påminner er om morden på två tredjedelar av Europas judar, sa en överlevare från Förintelsen Rudolf Gelbard på en ceremoni för Förintelsens offer bara ett par meter från Hofburgspalatset där balen ägde rum, rapporterar BBC News.

På balen deltog förutom Björn Söder och Kent Ekeroth bland annat partiledaren för franska Front National Marine Le Pen, europaparlamentarikern för belgiska Vlaams Belang Phillips Claeys. Även Martin Graf, företrädare det österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, var på plats.

Balen heter Wiener Korporationsball, WKR, och är en tradition sedan 1952. The Independent skriver att balen fram tills i år funnits i FN-organisationen UNESCO:s kulturarvslista. Balen ströks efter att den kritiserats för att locka nazister från Österrike och Tyskland. BBC News rapporterar att balen anordnas av flera studentföreningar som består av europeiska högerextremister. UNESCO uppger att det var ett stort misstag att de tog med WKR-balen i sin lista 2010. Hofsburgpalatset har även bestämt att årets WKR-bal var den sista som kommer att få hållas i palatset.

I år väckte balen extra mycket kritik eftersom den sammanföll med Förintelsens minnesdag och tusentals människor protesterade utanför Hofsburgpalatset. De Grönas partiledare Eva Glawischnig sa på en ceremoni till minne av Förintelsens offer angående balen att det är "ett svek att man i dag av alla dagar väljer att dansa på Auschwitz gravar".

Organisatörerna bakom balen avvisar kritiken och säger att balen alltid hålls den sista fredagen i januari och att datumet inte har någonting med Förintelsens minnesdag att göra.

I en intervju med Aftonbladet avisar även Björn Söder kritiken.

"Såvitt jag förstår hålls balen den sista fredagen i januari varje år och har ingen som helst koppling till den internationella förintelsedagen." och "Det är en bal som samlar näringsliv, politiker, föreningsliv och spänner över hela samhället, den har ingen som helst koppling till extremism."