Politiker lämnar nazistiska Svenskarnas parti

Publicerad 2012-10-01

Förra veckan gick två kommunpolitiker som tidigare representerat Sverigedemokraterna i Hedemora med i nazistiska Svenskarnas parti. Nu lämnar en av dem partiet.

– Jag lämnar Svenskarnas parti. Mina anhöriga ville att jag skulle lämna partiet och det är främst av det skälet som jag väljer att lämna, säger Lars-Erik Karlsson

Lars-Erik Karlsson, som sitter på Sverigedemokraternas mandat i kommunfullmäktige och förra veckan gick med i Svenskarnas parti, uppger till Expo Idag att han lämnar både Sverigedemokraterna och Svenskarnas Parti. Han kommer tills vidare sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige. Tidigare har Lars-Erik Karlsson sagt att han inte kände till mycket om Svenskarnas parti, och att han kanske gick med "lite förhastat".

– Nu har jag läst igenom allt material jag fått från dem. Jag uppfattade inte det som nazistiskt men det här att bara genetiska svenskar ska få inneha toppjobb, det ställer jag inte upp på. Jag tycker att det är fel. Svenskarnas parti är som en oslipad diamant. Partiet måste ta bort vissa krav, säger han.

Hans före detta partikollega i Sverigedemokraterna, Sven-Olov Karlsson, som även han förra veckan gick med i Svenskarnas parti, kommer att fortsätta att representera partiet.

– Jag sympatiserar med Svenskarnas parti så gott som fullt ut. Det enda jag inte satt in mig i ordentligt är den här judefrågan. Det jag vet är att de är stora i bankväsendet och i världens ekonomi. Hade de tagit bort sina pengar från USA hade landets ekonomi fallit som ett korthus. Men konflikten Israel och Palestina tar jag inte ställning till. Där är det vardagsmat att de pucklar på varandra, säger han.

De belägg som Sven-Olov Karlsson ger åt sina påståenden om judars "inflytande i USA" är att han läst "en del litteratur". Sven-Olov Karlsson menar att den viktigaste frågan för honom är att är att få stopp på "massinvandringen".

– Men de som kommer från Syrien tycker jag att vi ska hjälpa. De är utsatta i kriget. Jag tycker att vi ska hjälpa sådana som är utsatta i krig.

Att Svenskarnas parti kräver totalt invandringsstopp ser dock inte Sven-Olov Karlsson som ett problem. Inte heller hans nya partis krav på att endast ge medborgarskap till "människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet" är avgörande för honom, trots att han beskriver kravet som konstigt.

– Men jag kan egentligen inte ta ställning emot dem när jag är medlem, så jag får hålla med om det här, säger Sven-Olov Karlsson.

Sverigedemokraterna har tre mandat i Hedemora, bara bakom ett av dessa sitter en sverigedemokrat.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA