smr_genre_464_01.jpg

25-aktivster från Svenska motståndsrörelsen och dess norska motsvarighet Norska motståndsbevegelsen greps efter tumult i Norge. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto Expo

Svenska nazister greps efter tumult i Norge

Publicerad 2012-03-12

25 personer från Svenska motståndsrörelsen och dess norska motsvarighet greps i samband med en demonstration i Norge på lördagen.

Det var i samband med att Svenska motståndsrörelsen och Norska motståndsbevegelsen demonstrerade och delade ut flygblad i centrala Trondheim som bråk uppstod. När polisen kom till platsen hade munhuggeri utbrutit mellan nazister och motdemonstranter. Enligt NRK ska nazisterna attackerat personer med sina flaggor.

25-aktivister greps vissa för att ha varit våldsamma och andra för att ha försökt hindra polisen från att ingripa och störande av den allmänna ordningen. SMR-aktivisterna släpptes samma dag och uppmanades att lämna Trondheim.

Norska motståndsbevegelsen, som anordnade demonstrationen, har på senare tid i flera norska städer försökt rekrytera medlemmar till organisationen.

Ingen person uppges ha skadats under sammandrabbningarna i Trondheim.

UPPDATTERAD: 23 av de 25 gripna var svenska nazister och åtta personer fick böter av polisen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA