smr_genre_464_01.jpg

25-aktivster från Svenska motståndsrörelsen och dess norska motsvarighet Norska motståndsbevegelsen greps efter tumult i Norge. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto Expo

Svenska nazister greps efter tumult i Norge

Publicerad 2012-03-12

25 personer från Svenska motståndsrörelsen och dess norska motsvarighet greps i samband med en demonstration i Norge på lördagen.

Det var i samband med att Svenska motståndsrörelsen och Norska motståndsbevegelsen demonstrerade och delade ut flygblad i centrala Trondheim som bråk uppstod. När polisen kom till platsen hade munhuggeri utbrutit mellan nazister och motdemonstranter. Enligt NRK ska nazisterna attackerat personer med sina flaggor.

25-aktivister greps vissa för att ha varit våldsamma och andra för att ha försökt hindra polisen från att ingripa och störande av den allmänna ordningen. SMR-aktivisterna släpptes samma dag och uppmanades att lämna Trondheim.

Norska motståndsbevegelsen, som anordnade demonstrationen, har på senare tid i flera norska städer försökt rekrytera medlemmar till organisationen.

Ingen person uppges ha skadats under sammandrabbningarna i Trondheim.

UPPDATTERAD: 23 av de 25 gripna var svenska nazister och åtta personer fick böter av polisen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA