smr_genre_464_01.jpg

25-aktivster från Svenska motståndsrörelsen och dess norska motsvarighet Norska motståndsbevegelsen greps efter tumult i Norge. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto Expo

Svenska nazister greps efter tumult i Norge

Publicerad 2012-03-12

25 personer från Svenska motståndsrörelsen och dess norska motsvarighet greps i samband med en demonstration i Norge på lördagen.

Det var i samband med att Svenska motståndsrörelsen och Norska motståndsbevegelsen demonstrerade och delade ut flygblad i centrala Trondheim som bråk uppstod. När polisen kom till platsen hade munhuggeri utbrutit mellan nazister och motdemonstranter. Enligt NRK ska nazisterna attackerat personer med sina flaggor.

25-aktivister greps vissa för att ha varit våldsamma och andra för att ha försökt hindra polisen från att ingripa och störande av den allmänna ordningen. SMR-aktivisterna släpptes samma dag och uppmanades att lämna Trondheim.

Norska motståndsbevegelsen, som anordnade demonstrationen, har på senare tid i flera norska städer försökt rekrytera medlemmar till organisationen.

Ingen person uppges ha skadats under sammandrabbningarna i Trondheim.

UPPDATTERAD: 23 av de 25 gripna var svenska nazister och åtta personer fick böter av polisen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.