nils-eric_hennix_001_464.jpg

Nils-Eric Hennix aktiv i Svenskarnas parti har dömts för hets mot folkgrupp. Foto Rickard Nilsson/Bildbyrån.

Tidigare partiledare döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2012-06-07

Den före detta partiledaren för Nationaldemokraterna Nils-Eric Hennix fälldes på torsdagen av tingsrätten för hets mot folkgrupp. I ett helt annat mål om tryckfrihetsförordningen dömer Högsta Domstolen till Hennix fördel.

Nils-Eric Hennix var mellan 2005 och 2006 partiledare för Nationaldemokraterna. Nyligen anslöt han sig till Svenskarnas Parti.

För två veckor sedan åtalades Nils Eric Hennix för hets mot folkgrupp. I ett blogginlägg påstod han att det finns skillnader mellan olika rasers intelligens. I blogginlägget skrev han även nedsättande om romer, afrikaner och araber.

Texten som Hennix publicerade hade han tidigare använt sig av i ett tal på ett nazistseminarium.

Nils-Eric Hennix dömdes av tingsrätten på torsdagen för hets mot folkgrupp till villkorlig dom.

På torsdagen meddelade även Högsta domstolen en dom. Där Hennix var målsägande. Norra Skånes tidigare chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk fälldes för att ha röjt honom som källa. 2008 meddelade Hennix tidningen att han var talesperson för ett medborgargarde i Hässleholm, men han gjorde det som en anonym källa. I den första artikeln som Norra Skåne publicerade namngavs inte källan utan Hennix var anonym. Några dagar senare publicerade dock tidningen en artikel under rubriken "Högerextrem nationalist bakom medborgargardet i Hässleholm". I den namngavs Hennix och hans kopplingar till Nationaldemokraterna. Karlsson-Bernfalk friades först av tingsrätten, men fälldes av hovrätten. Högsta Domstolen går på hovrättens linje. Det avgörande för domen var inte att tidningen skrev att det fanns en koppling mellan Hennix och medborgargardet, utan att det framgick av artikeln att Hennix varit källan i den tidigare artikeln.

Högsta domstolen fastställer hovrättens dom och Mimmi Karlsson-Bernfalk döms till 80 dagsböter för brott mot tystnadsplikten enligt Tryckfrihetsförordningen.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.