nils-eric_hennix_001_464.jpg

Nils-Eric Hennix aktiv i Svenskarnas parti har dömts för hets mot folkgrupp. Foto Rickard Nilsson/Bildbyrån.

Tidigare partiledare döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2012-06-07

Den före detta partiledaren för Nationaldemokraterna Nils-Eric Hennix fälldes på torsdagen av tingsrätten för hets mot folkgrupp. I ett helt annat mål om tryckfrihetsförordningen dömer Högsta Domstolen till Hennix fördel.

Nils-Eric Hennix var mellan 2005 och 2006 partiledare för Nationaldemokraterna. Nyligen anslöt han sig till Svenskarnas Parti.

För två veckor sedan åtalades Nils Eric Hennix för hets mot folkgrupp. I ett blogginlägg påstod han att det finns skillnader mellan olika rasers intelligens. I blogginlägget skrev han även nedsättande om romer, afrikaner och araber.

Texten som Hennix publicerade hade han tidigare använt sig av i ett tal på ett nazistseminarium.

Nils-Eric Hennix dömdes av tingsrätten på torsdagen för hets mot folkgrupp till villkorlig dom.

På torsdagen meddelade även Högsta domstolen en dom. Där Hennix var målsägande. Norra Skånes tidigare chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk fälldes för att ha röjt honom som källa. 2008 meddelade Hennix tidningen att han var talesperson för ett medborgargarde i Hässleholm, men han gjorde det som en anonym källa. I den första artikeln som Norra Skåne publicerade namngavs inte källan utan Hennix var anonym. Några dagar senare publicerade dock tidningen en artikel under rubriken "Högerextrem nationalist bakom medborgargardet i Hässleholm". I den namngavs Hennix och hans kopplingar till Nationaldemokraterna. Karlsson-Bernfalk friades först av tingsrätten, men fälldes av hovrätten. Högsta Domstolen går på hovrättens linje. Det avgörande för domen var inte att tidningen skrev att det fanns en koppling mellan Hennix och medborgargardet, utan att det framgick av artikeln att Hennix varit källan i den tidigare artikeln.

Högsta domstolen fastställer hovrättens dom och Mimmi Karlsson-Bernfalk döms till 80 dagsböter för brott mot tystnadsplikten enligt Tryckfrihetsförordningen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA