Utesluts från SD efter moskéuttalande

Publicerad 2012-02-08

Sverigedemokraten Lennart Carlström utesluts ur partiet efter att han i SVT uttalat sig om bland annat Moskébyggen. Carlström lämnar efter beskedet Härnösands kommunfullmäktige.

– TV var här och gjorde ett reportage, då fick jag frågan om hur jag ser på moskéer. Jag svarade att för mig är det märkligt att moskéer ska förknippas med något rysligt. En moské är en byggnad. Jag såg ingen anledning att försvara partiets linje på den punkten och det tyckte partiet inte om, säger Lennart Carlström till Expo.se.

Lennart Carlström uppger att intervjun i SVT ligger bakom att han utesluts. Carlström säger även att han tror att partiets beslut har påverkats av att han ställt krav på att få mer stöd. Han säger att han är ensam sverigedemokrat i Härnösand och därför behöver kunna bolla idéer med någon.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar till Expo.se att Lennart Carlström uteslutits på grund av intervjun i SVT och säger att Carlström uteslutits av ideologiska skäl.

– I nyhetsreportaget tog han avstånd från en rad olika åsikter som partiet har och gick på tvärs med partilinjen. Då blir det ohållbart man kan inte representera partiet om man inte står bakom partiets politik, säger Kinnunen.

Lennart Carlström medger att han inte har prioriterat Sverigedemokraternas kärnfråga.

– Jag sitter inte i Malmö. Jag sitter i Härnösand och vi har inga problem med invandrare och jag kan inte arbeta utifrån att jag skulle sitta i Malmö. Det är omöjligt, säger Carlström.

I Härnösand har Sverigedemokraterna ingen ersättare som kan ta Carlströms plats i kommunfullmäktige. Därmed får partiet en tom stol.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA