Utesluts från SD efter moskéuttalande

Publicerad 2012-02-08

Sverigedemokraten Lennart Carlström utesluts ur partiet efter att han i SVT uttalat sig om bland annat Moskébyggen. Carlström lämnar efter beskedet Härnösands kommunfullmäktige.

– TV var här och gjorde ett reportage, då fick jag frågan om hur jag ser på moskéer. Jag svarade att för mig är det märkligt att moskéer ska förknippas med något rysligt. En moské är en byggnad. Jag såg ingen anledning att försvara partiets linje på den punkten och det tyckte partiet inte om, säger Lennart Carlström till Expo.se.

Lennart Carlström uppger att intervjun i SVT ligger bakom att han utesluts. Carlström säger även att han tror att partiets beslut har påverkats av att han ställt krav på att få mer stöd. Han säger att han är ensam sverigedemokrat i Härnösand och därför behöver kunna bolla idéer med någon.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar till Expo.se att Lennart Carlström uteslutits på grund av intervjun i SVT och säger att Carlström uteslutits av ideologiska skäl.

– I nyhetsreportaget tog han avstånd från en rad olika åsikter som partiet har och gick på tvärs med partilinjen. Då blir det ohållbart man kan inte representera partiet om man inte står bakom partiets politik, säger Kinnunen.

Lennart Carlström medger att han inte har prioriterat Sverigedemokraternas kärnfråga.

– Jag sitter inte i Malmö. Jag sitter i Härnösand och vi har inga problem med invandrare och jag kan inte arbeta utifrån att jag skulle sitta i Malmö. Det är omöjligt, säger Carlström.

I Härnösand har Sverigedemokraterna ingen ersättare som kan ta Carlströms plats i kommunfullmäktige. Därmed får partiet en tom stol.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.