Utesluts från SD efter moskéuttalande

Publicerad 2012-02-08

Sverigedemokraten Lennart Carlström utesluts ur partiet efter att han i SVT uttalat sig om bland annat Moskébyggen. Carlström lämnar efter beskedet Härnösands kommunfullmäktige.

– TV var här och gjorde ett reportage, då fick jag frågan om hur jag ser på moskéer. Jag svarade att för mig är det märkligt att moskéer ska förknippas med något rysligt. En moské är en byggnad. Jag såg ingen anledning att försvara partiets linje på den punkten och det tyckte partiet inte om, säger Lennart Carlström till Expo.se.

Lennart Carlström uppger att intervjun i SVT ligger bakom att han utesluts. Carlström säger även att han tror att partiets beslut har påverkats av att han ställt krav på att få mer stöd. Han säger att han är ensam sverigedemokrat i Härnösand och därför behöver kunna bolla idéer med någon.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar till Expo.se att Lennart Carlström uteslutits på grund av intervjun i SVT och säger att Carlström uteslutits av ideologiska skäl.

– I nyhetsreportaget tog han avstånd från en rad olika åsikter som partiet har och gick på tvärs med partilinjen. Då blir det ohållbart man kan inte representera partiet om man inte står bakom partiets politik, säger Kinnunen.

Lennart Carlström medger att han inte har prioriterat Sverigedemokraternas kärnfråga.

– Jag sitter inte i Malmö. Jag sitter i Härnösand och vi har inga problem med invandrare och jag kan inte arbeta utifrån att jag skulle sitta i Malmö. Det är omöjligt, säger Carlström.

I Härnösand har Sverigedemokraterna ingen ersättare som kan ta Carlströms plats i kommunfullmäktige. Därmed får partiet en tom stol.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA