Utmana SD:s visioner

Publicerad 2012-05-25

Det verkar vara många som funderar på hur de ska ta sig an Sverigedemokraterna dessa dagar. Magnus Betnér sätter Jimmie Åkesson i sin tv-studio, med liberala debattörer som får tunghäfta. Samtidigt mordhotar en artist Jimmie Åkesson. Det är många som vill säga något, men få som vet vad de ska säga.

Efter valet 2006 bjöds jag in av ett riksdagsparti för att föreläsa på en konferens för kommunpolitiker. De samlades på ett konferenscenter utanför Stockholm för att bland annat diskutera hur de skulle ta sig an nyinvalda representanter för Sverigedemokraterna runt om i landet. En av de oroliga kommunpolitikerna vittnade om ett dilemma. En av Sverigedemokraterna som valts in i fullmäktige var den orolige kommunpolitikerns granne.
"Han säljer ved till mig och är jättetrevlig, jag vet inte vad jag ska säga till honom när vi möts i debatter", förklarade han.

Förvirringen och osäkerheten är talande. När Sverigedemokraterna dyker upp tappar man förmågan att ta en debatt om idéer och partiets politik. Diskussionen blir istället moraliserande eller undfallande. I värsta fall övergår den i hot och våld.
Så var det då.
Så tycks det fortfarande vara.

Diskussionen i komikern Magnus Betnérs pratshow skulle vara en debatt om invandring och integration. Det blev istället en huggsexa mellan Jimmie Åkesson och Magnus Betnér. Åkesson gjorde som vanligt. Han pekade på problem. Och Magnus Betnér gjorde som många av Sverigedemokraternas motståndare gör, han förnekade problemen. De två liberala debattörerna fick inte mycket sagt. Men när de väl pratade handlade det inte om att bemöta Jimmie Åkesson, utan om att själva förklara varför de anser att integrationspolitiken misslyckats. Det enda försöket att utmana Åkessons idé om vilket Sverige han ville ha gjordes av statsvetaren Andreas Johansson Heinö. Men han blev avbruten innan han hade kommit till punkt.

Efter tv-debatten gick en av medlemmarna i hip hop-gruppen Kartellen ut på Twitter och sa att han ville "döda bögen" och tortera Jimmie Åkesson. Många har med rätta reagerat på det vidriga inlägget.

Självklart kan man inte likställa hot och våld med dåliga argument, men både Kartellens Twitterinlägg och bristen på argument i Betnérs studio är symptom på samma sjuka.

Vi har en situation där människor som inte gillar Sverigedemokraterna inte kan förklara vad de vill ha istället för Sverigedemokraternas politik. Ingen försöker påvisa konsekvenserna av Jimmie Åkessons förslag. Ingen pratar om dem som skulle få betala priset för deras kraftiga nedskärning av invandringen. Ingen erbjuder andra visioner.

I alla fall nästan ingen. Det finns ljusglimtar. Fler och fler politiker lär sig att det bästa sättet att bemöta Sverigedemokraterna är att prata om vad man själv vill. Men under veckor som denna överskuggas de av de misslyckade försöken att bemöta Sverigedemokraterna.
Daniel Poohl

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro