Flera gripna efter nazistaktion i Umeå

Publicerad 2013-09-09

Två aktivister i Svenska motståndsrörelsen greps i samband med en demonstration i Umeå i lördags. Polisen upprättade flera anmälningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Ett 20-tal aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen dök upp på Rådhustorget i samtidigt som det genomfördes en gala för utsatta i Umeå. Spontana motdemonstrationer utbröt på plats. Polisen ingrep med pepparsprej mot nazisterna som använde fanor som vapen, rapporterar Dagens Nyheter. Aktivister gjorde även nazisthälsningar.

Polisen avbröt manifestationen och visiterade samtliga aktivister. Polisen fann vapen i form av knivliknande föremål. Två män greps misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Flera greps för våldsamt upplopp. Anmälningar har även upprättats gällande hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.