Flera gripna efter nazistaktion i Umeå

Publicerad 2013-09-09

Två aktivister i Svenska motståndsrörelsen greps i samband med en demonstration i Umeå i lördags. Polisen upprättade flera anmälningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Ett 20-tal aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen dök upp på Rådhustorget i samtidigt som det genomfördes en gala för utsatta i Umeå. Spontana motdemonstrationer utbröt på plats. Polisen ingrep med pepparsprej mot nazisterna som använde fanor som vapen, rapporterar Dagens Nyheter. Aktivister gjorde även nazisthälsningar.

Polisen avbröt manifestationen och visiterade samtliga aktivister. Polisen fann vapen i form av knivliknande föremål. Två män greps misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Flera greps för våldsamt upplopp. Anmälningar har även upprättats gällande hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA