Flera gripna efter nazistaktion i Umeå

Publicerad 2013-09-09

Två aktivister i Svenska motståndsrörelsen greps i samband med en demonstration i Umeå i lördags. Polisen upprättade flera anmälningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.

Ett 20-tal aktivister i nazistiska Svenska motståndsrörelsen dök upp på Rådhustorget i samtidigt som det genomfördes en gala för utsatta i Umeå. Spontana motdemonstrationer utbröt på plats. Polisen ingrep med pepparsprej mot nazisterna som använde fanor som vapen, rapporterar Dagens Nyheter. Aktivister gjorde även nazisthälsningar.

Polisen avbröt manifestationen och visiterade samtliga aktivister. Polisen fann vapen i form av knivliknande föremål. Två män greps misstänkta för förberedelse till grov misshandel. Flera greps för våldsamt upplopp. Anmälningar har även upprättats gällande hets mot folkgrupp och brott mot knivlagen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA