Hatbrott mot gravid kvinna

Publicerad 2013-08-18

Natten till lördag attackerades en gravid kvinna i 20-års åldern i Farsta. En okänd gärningsman slog kvinnans huvud flera gånger mot en bil tills hon svimmade.

Kvinnan som bar slöja säger i förhör att hon utsatts för ett hatbrott. I dagsläget utreder polisen misshandel.

- Vi har det med i beaktandet av det här. Kvinnans farhåga var att detta var ett hatbrott och vi utesluter ingenting i det här fallet, säger Jenny Algård, stationsbefäl på polisen i söderort till SVT.

Kvinnan fördes till sjukhus med svår hjärnskakning. Ingen person har gripits och ingen person är misstänkt för dådet.

Flera brott mot kvinnor i slöja har uppmärksammats. En 54-årig man som var med i bildandet av det antimuslimska Trykfrihetssällskapet har åtalats för en oprovocerad misshandel av en 43-årig kvinna och hennes 23-årige dotter utanför ett sjukhus i Malmö. Mannen ska efter misshandeln sagt rasistiska okvädningsord mot muslimer. Ett annat exempel är en 55-årig man som i år dömdes för ofredande efter att ha rasistiskt trakasserat en kvinna i slöja på en buss i Malmö.

I juli förlämpade den sverigedemokratiske kommunpolitikern i Borlänge, Christer Wikström, en muslimsk kvinna i en matbutik. Han sade bland annat till kvinnan att hon var på "fel sida av jordklotet".
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.