Kritiserad socialdemokrat valdes in i partistyrelsen

Publicerad 2013-04-08

Omar Mustafa som i helgen valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen kritiseras för att han inte distanserar sig från antisemiter.

– Är det okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som hävdar att Sions vises protokoll är verkliga dokument och att judar mördar barn för att använda deras blod? Är det förenligt med socialdemokratiska värderingar? Jag har svårt att tro det, och vill att partiet svarar på de frågorna, säger Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, till Expo Idag.

För två år sedan rapporterade Dagens Nyheter att Islamiska förbundet, där Omar Mustafa är ordförande, bjudit in egypterna Salah Sultan och Ragheb Al-Serjany. Båda har spridit antisemitisk propaganda. Salah Sultan hävdade i tv-kanalen Al-Jazeera att judar under påsken begår ritualmord på kristna för att använda blodet i osyrat bröd. Han påstod även att judarna försöker erövra världen och hänvisade till det antisemitiska falsariet Sions vises protokoll. Ragheb Al-Serjany har sagt att judar kontrollerar internationella medier.

I samband med Dagens Nyheters artikel uppmanade SKMA det Islamiska förbundet att klargöra hur de ser på föreläsarnas antisemitism.

– Under våra diskussioner backade han inte. Han vidhöll att han skulle fortsätta bjuda in sådana personer. Dessutom ville han i samband med en artikel i DN få det till att de som säger något negativt om Israel blir klassade som antisemiter. Att hävda att påståenden som att judar mördar kristna barn för att använda deras blod är ett inlägg i Mellanösterndebatten är hårresande, säger Silberstein.

Omar Mustafa skrev i ett blogginlägg 2011:

"istället för att bekämpa rasismen, förebygga motsättningar och hitta möjligheter för dialog och samarbeten så väljer man istället att utfärda en livstidsdom i antisemitism på alla som har någonsin uttalat ett kritiskt ord mot staten Israel."

I en debatt 2010 i Sveriges Radio sa Mustafa att Yousef Al-Qaradawi "ofta är väldigt balanserad i sin retorik". Al-Qaradawi har kallat Hitlers folkmord på judar för ett "gudomligt straff". Han har också sagt att han önskar att han innan sin död får skjuta judar, som han beskriver som gudsfiender. Mustafa "gillar" Al-Qaradawi på Facebook.

Under påsken 2013 anordnade Islamiska förbundet (IFiS), studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges Unga Muslimer (SUM) en konferens i Stockholm. På arrangemanget talade Yvonne Ridley, som arbetat för den statliga iranska TV-kanalen Press TV. Hon har bland annat påstått att "sionister har tentakler överallt" och att "sionister" kontrollerar medierna.

En annan ökänd antisemit som talade på konferensen i Stockholm är Azzam Tamimi som sagt att "Israel är en cancer". I BBC-programmet Hard Talk glorifierade han 2004 självmordsbombare i Palestina. På sin hemsida skriver han att "amerikanska politiker är beroende av judiska pengar för att lyckas". Tamimis antisemitism har tidigare uppmärksammats i Svenska medier. 2005 kritiserades den socialdemokratiska broderskapsrörelsen efter att de bjudit in honom till en konferens. 2005 talade han för Sveriges Unga Muslimer.

– Det visar att han inte lärt någonting utan att attityden är mycket oroande. Jag vill fortfarande få svar av den socialdemokratiska ledningen om de tycker att det är okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som sprider antisemitism, säger Silberstein.

Omar Mustafa valdes in som suppleant i partistyrelsen på partikongressen förra veckan.

Expo Idag har under dagen sökt Omar Mustafa. Socialdemokraternas presschef Odd Guteland har även avböjt en intervju med Socialdemokraternas partisekretare Carin Jämtin.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Så vill SD ta kontroll över ungdomsförbundet

Oroligt inför förbundskongress. Det är upplagt för strid när Sverigedemokratisk ungdom håller konferens i helgen och Gustav Kasselstrand utmanas om ordförandeskapet. Enligt flera källor är hans motkandidat Henrik Vinge utsänd av moderpartiet för att ta kontroll över ungdomsförbundet.

SD-ordförande försvarar glorifierande film om Hitler

Rasideologi och antisemitism. David Bergquist, SD-ordförande i Östra Stockholms län, beskriver en pronazistisk och förintelseförnekande film som en "rakt igenom objektiv dokumentär". En genomgång av hans Facebook visar att han även sprider antisemitiska konspirationsteorier.

Ansvarig utgivare för nazistsajt döms för hets

Döms för hitlerhyllning. Fredrik Vejdeland, ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens hemsida, döms för hets mot folkgrupp. Han fälls för en publicering där Adolf Hitler kallades för "den störste folkhjälten i modern tid", rapporterar Hela Hälsingland.

Bloggat