Kritiserad socialdemokrat valdes in i partistyrelsen

Publicerad 2013-04-08

Omar Mustafa som i helgen valdes in i den socialdemokratiska partistyrelsen kritiseras för att han inte distanserar sig från antisemiter.

– Är det okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som hävdar att Sions vises protokoll är verkliga dokument och att judar mördar barn för att använda deras blod? Är det förenligt med socialdemokratiska värderingar? Jag har svårt att tro det, och vill att partiet svarar på de frågorna, säger Willy Silberstein från Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, till Expo Idag.

För två år sedan rapporterade Dagens Nyheter att Islamiska förbundet, där Omar Mustafa är ordförande, bjudit in egypterna Salah Sultan och Ragheb Al-Serjany. Båda har spridit antisemitisk propaganda. Salah Sultan hävdade i tv-kanalen Al-Jazeera att judar under påsken begår ritualmord på kristna för att använda blodet i osyrat bröd. Han påstod även att judarna försöker erövra världen och hänvisade till det antisemitiska falsariet Sions vises protokoll. Ragheb Al-Serjany har sagt att judar kontrollerar internationella medier.

I samband med Dagens Nyheters artikel uppmanade SKMA det Islamiska förbundet att klargöra hur de ser på föreläsarnas antisemitism.

– Under våra diskussioner backade han inte. Han vidhöll att han skulle fortsätta bjuda in sådana personer. Dessutom ville han i samband med en artikel i DN få det till att de som säger något negativt om Israel blir klassade som antisemiter. Att hävda att påståenden som att judar mördar kristna barn för att använda deras blod är ett inlägg i Mellanösterndebatten är hårresande, säger Silberstein.

Omar Mustafa skrev i ett blogginlägg 2011:

"istället för att bekämpa rasismen, förebygga motsättningar och hitta möjligheter för dialog och samarbeten så väljer man istället att utfärda en livstidsdom i antisemitism på alla som har någonsin uttalat ett kritiskt ord mot staten Israel."

I en debatt 2010 i Sveriges Radio sa Mustafa att Yousef Al-Qaradawi "ofta är väldigt balanserad i sin retorik". Al-Qaradawi har kallat Hitlers folkmord på judar för ett "gudomligt straff". Han har också sagt att han önskar att han innan sin död får skjuta judar, som han beskriver som gudsfiender. Mustafa "gillar" Al-Qaradawi på Facebook.

Under påsken 2013 anordnade Islamiska förbundet (IFiS), studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges Unga Muslimer (SUM) en konferens i Stockholm. På arrangemanget talade Yvonne Ridley, som arbetat för den statliga iranska TV-kanalen Press TV. Hon har bland annat påstått att "sionister har tentakler överallt" och att "sionister" kontrollerar medierna.

En annan ökänd antisemit som talade på konferensen i Stockholm är Azzam Tamimi som sagt att "Israel är en cancer". I BBC-programmet Hard Talk glorifierade han 2004 självmordsbombare i Palestina. På sin hemsida skriver han att "amerikanska politiker är beroende av judiska pengar för att lyckas". Tamimis antisemitism har tidigare uppmärksammats i Svenska medier. 2005 kritiserades den socialdemokratiska broderskapsrörelsen efter att de bjudit in honom till en konferens. 2005 talade han för Sveriges Unga Muslimer.

– Det visar att han inte lärt någonting utan att attityden är mycket oroande. Jag vill fortfarande få svar av den socialdemokratiska ledningen om de tycker att det är okej med personer som bjuder in och därmed ger legitimitet åt personer som sprider antisemitism, säger Silberstein.

Omar Mustafa valdes in som suppleant i partistyrelsen på partikongressen förra veckan.

Expo Idag har under dagen sökt Omar Mustafa. Socialdemokraternas presschef Odd Guteland har även avböjt en intervju med Socialdemokraternas partisekretare Carin Jämtin.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Åkessons okända skrift: Anslöt sig under nazibelastad period

Läs hela skriften. Jimmie Åkesson anslöt sig till Sverigedemokraterna när partiet leddes av en nazistiskt belastad partiledare. Det visar en tidigare okänd text skriven av honom själv. De nya uppgifterna motsäger Åkessons egen historieskrivning.

Efterlyst nazist gripen i Ukraina

En 32-årig nazist som misstänks för mordförsök efter en knivattack i Malmö 2014 och som varit internationellt efterlyst har gripits i Ukraina. Det avslöjar källor till Brottsplats Sverige.

SD:s krav på lokala partipengar väcker kritik

Återigen har missnöjet över att Sverigedemokraterna tvingar sina lokala föreningar att slussa över en fjärdedel av det lokala partistödet till partiets centrala valfond lett till intern kritik. Det visar flera motioner som lagts inför helgens kongress i Lund.

Bloggat