Man åtalas för oprovocerat våld mot kvinna i slöja

Publicerad 2013-02-13

En 55 årig man i Malmö åtalas misstänkt för att ha gett sig på en kvinna på en buss i Malmö på grund av att hon bar slöja. Mannen anklagas för att ha knuffat kvinnan och förföljt henne. Brottet rubriceras som hatbrott.

"Fuck islam, fuck Muhammed, fuck you" anklagas mannen för att sagt på en buss till en för honom okänd kvinna samtidigt som han knuffade henne i ryggen.

Mannen ska även ha förföljt kvinnan när hon gick av bussen och fortsatt att förolämpa henne. När kvinnan ringde polisen lämnade mannen platsen, enligt åtalet.

Kort efter greps 55 åringen som ifrågasatte gripandet och att han skulle begått något brott. "Det är bara araber som håller på med sådant", sa han enligt polisen. Polisen uppger att mannen var berusad.

Mannen åtalas för misshandel och ofredande med hatbrottsmotiv. Han förnekar brott och uppger i förhör att han blivit provocerad och att han kan ha sagt "fuck religionen", men att han inte uttalat sig om islam.

UPPDATERAD:

55-åringen dömdes i Malmö tingsrätt till villkorlig dom och och 40 dagsböter på 70 kronor för ofredande. Dessutom ska mannen betala ett skadestånd till kvinnan på 5000 kronor.

Mannen friades från misshandel.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.