sdpol thoralf alfsson

Thoralf Alfsson (SD) vill att polisen ska föra register över folkgrupper. Det skriver han på sin blogg (foto Expo)

SD-topp ställer sig bakom registrering av romer

Publicerad 2013-09-25

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Thoralf Alfsson publicerade på onsdagen ett blogginlägg där han försvarar att Skånepolisen fört register över romer. Han jämställer kartläggningen med den som bedrivs mot kriminella mc-gäng och islamister.

"Hur skall polisen kunna lösa brott om man inte får bedriva underrättelseverksamhet och kartlägga kriminella grupperingar?", Skriver Alfsson om de register som Skånepolisen för över romer.

Det är under rubriken "Inte lätt att vara polis" som Alfsson ställer sig bakom Skånepolisens register över tusentals romer. Ett register som omfattar personer oavsett om de varit misstänkta för brott eller inte och där även små barn och avlidna kartlagts. Polisen har själva inlett en internutredning kring registren som av flera bedömare anses vara rättsvidriga. Även EU- kommissionen för mänskliga rättigheter har kritiserat registren och kräver att Sverige ska betala skadestånd till de som drabbats.

Justitieminister Beatrice Ask har bett om ursäkt för registreringen.

-Å Sveriges vägnar ber jag naturligtvis om ursäkt. Mitt ansvar just nu är att säkerställa att detta utreds i alla delar och att vi kan hantera detta i ordnade former, sade hon till SVT.

Thoralf Alfsson har en helt annan åsikt, i blogginlägget, som först uppmärksammades av den antirasistiska sajten Inte rasist men, jämställer han romer med MC-gäng och islamister. Han kopplar även den svarta marknaden i Malmö till romer.

"Hur skall man kunna bemöta denna kriminella verksamhet om man bakbinder polisens möjligheter att kartlägga grupperingar som ofta lever i ett parallellt samhälle, utanför myndigheternas kontroll? ", skriver han. Och " Hur skall polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen som är överrepresenterad i brottsstatistiken?"

Alfsson likställer även polisens register där romers släktskap kartläggs med privatpersoner som släktforskar.

"Faktum är ju att många privatpersoner lägger upp sin släktforskning på nätet idag.", skriver Alfsson.

Sverigedemokraternas iver att registrera människor som partiet inte betraktar som svenska är inget nytt. 2011 lade den dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist och den sittande ledamoten Richard Jomshof en riksdagsmotion där de krävde att BRÅ skulle föra statistik över brottsdömdas och brottsmisstänktas ursprungsländer. Dessutom skulle BRÅ få i uppgift att kartlägga dessas far- och morföräldrars ursprungsland. En registrering som alltså skulle baseras på etnicitet vilket inte är tillåtet enligt svensk lag och Europakonventionen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.