Stödde moskébygge – utesluts ur SD

Publicerad 2013-09-20

Gerhard Carlsson som sitter i kommunfullmäktige i Östersund och Carl Festin som är kassör i kommunföreningen har uteslutits ur Sverigedemokraterna. Partiet anger ett medborgarförslag om ett moskébygge som ett skäl till uteslutningarna.

Uteslutna i veckan

  • Martin Leman, ledamot i Svenljungas kommunfullmäktige och ordförande i kommunföreningen.
  • John Bergström, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerås och ledamot i kommunfullmäktige.
  • Anna-Mi Kullman, ordförande för Sverigedemokraterna i Ronneby och ledamot i kommunfullmäktige.
  • Gerhard Carlsson, ordförande SD Östersund och ledamot i kommunfullmäktige.
  • Mikael Höglund i Upplands-Bros kommunfullmäktige.
  • Benny Funck i Haninges kommunfullmäktige.
  • Gerhard Carlsson, ordförande SD Östersund och ledamot i kommunfullmäktige.
  • Carl Festin, kassör i SD Östersund.
– Det är många olika saker de här personerna har varit inblandade i. Det handlar om kränkande beteende mot partikamrater. Man har skickat in medborgarförslag om att bygga moskéer i kommunen. Festin ställde även upp i junilistan, säger Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas pressekreterare, till Expo Idag om uteslutningarna.

Martin Kinnunen menar även att Gerhard Carlsson och Carl Festin brutit mot partiets stadgar och på eget bevåg uteslutit lokala partimedlemmar.

Kommunfullmäktigeledamoten Gerhard Carlsson, som dessutom är ordförande i SD Östersund, misstänker att uteslutningarna beror på helt andra skäl. Han anklagar bland annat Ronny Karlsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Jämtland/Härjedalen, för maktspel och att han vill ta sig till riksdagen.

– Ronny Karlsson vill få bort mig. Avundsjuka vet du. Han beter ju sig som Saddam Hussein, skjuter alla som inte sympatiserar med honom. Och den där Kinnunen vill också få bort mig. De här herrarna kommer att låta partiet gå under.

Carl Festin, kassör i Östersunds kommunförening, blev utesluten bland annat med hänvisning till att han ställt sig bakom ett moskébygge som även Carlsson gett sitt stöd till.

"Det har därtill även inkommit uppgifter om att du aktivt stridit för ett moskébygge", står det på Festins uteslutningsbeslut.

Festin skriver till Expo Idag:

"SD bygger sin organisation enligt en fascistisk och toppstyrd modell där diskriminering av muslimer är ett villkor för att dela partiets grundläggande värderingar."

Expo Idag ställer frågan till Martin Kinnunen om moskéer är en så grundläggande fråga för Sverigedemokraterna att man kan uteslutas för att man har en skild uppfattning i frågan.

- Det vet jag inte. Det har aldrig prövats. Det är inte vanligt att partimedlemmar aktivt vill bygga moskéer i kommunerna. Problemet med fullskaliga moskéer är att de har en segregerande effekt i områden. Vi tycker inte att de passar in i miljöerna. Det har med många olika saker att göra. Men definitivt har det en segregerande effekt, svarar han.

Martin Kinnunen menar att moskéer används som vårdcentraler, skolor och förskolor.

– Det handlar inte om en lokal för att be det handlar om ett islamiska center. Vi har ett uttalat motstånd mot friskolor som inte verkar på judeokristen grund. Det har vi tidigare varit tydliga med. Det som står i partiprogrammet är att vi är emot friskolor som har en segregerande effekt och det skulle vi absolut säga att en muslimsk friskola har.

Förra året uteslöt Sverigedemokraterna Lennart Carlström i Härnösands kommunfullmäktige för att han till SVT sagt att han ser moskéer som en byggnad som alla andra och att han tyckte att det var märkligt att de skulle förknippas med något rysligt.
Sumbu Temo

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.