sdpol kent ekeroth

Kent Ekeroth kan få en skattesmäll även för 2012. Tidigare har skatteverket krävt att han ska skatta för donationer till Avpixlat som gått till hans konto (Foto Expo)

Utredningen mot Ekeroth fortsätter

Publicerad 2013-06-19

I går rapporterade Siren om att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har beskattats för donationer till sajten Avpixlat. Donationer som under 2011 gick in på hans bankkonto. Expo Idag kan avslöja att skatteverket även utreder Ekeroths deklaration för 2012.

Under 2011 har Kent Ekeroth enligt Skatteverket fått över 226 000 kronor insatt på sitt bankkonto. Pengar som är donationer till Avpixlat. Av dessa har Ekeroth betalat utgifter för bland annat serverkostnader på 25 389 kronor, ett belopp Ekeroth inte behöver skatta för. Skatteverket medger också avdrag för särskild löneskatt på 40 230 kronor.

Eftersom pengarna gått in på Kent Ekeroths konto och han betalat sajtens utgifter från kontot, men samtidigt uppgett att han inte deltar i Avpixlats verksamhet så betraktar skatteverket detta som en passiv näringsverksamhet.

Kent Ekeroth har även fört över 70 000 kronor från avpixlatkontot till ett annat av hans bankonton.

Skatteverket slår fast att Kent Ekeroth 2011 gjort en vinst på Avpixlat med 201 151 kronor. Efter avdrag ska han skatta för 160 000 kronor.

Nu utreds även Kent Ekeroths skattedeklaration för inkomståret 2012. Enligt Skatteverket råder det samma förhållanden i 2012 års deklaration som 2011.

Hur mycket pengar som Kent Ekeroth fått in på sitt avpixlatkonto under 2012 är ännu inte offentliggjort.

När Expo Idag når Kent Ekeroth vill han inte kommentera uppgifterna.

– Jag har inte tid, säger han.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.