Åkesson fortsätter möta ryggtavlor på sin turné

Publicerad 2014-05-08

När Jimmie Åkesson på torsdagen talade i Eskilstuna, Södertälje, Strängnäs och Arboga under sin EU-valskampanj möttes han av lokalbor som vände honom ryggen i en tyst protest. Ryggtavlor har mött Åkesson under hela hans turné.

– Orsaken till att vi vänder Åkesson ryggen är väldigt enkel. Vi tycker det är viktigt att stå upp mot rasism och intolerans. Den här gången stod vi upp mot Sverigedemokraterna eftersom de har en rasistisk politik, säger Nathalie Söderberg i Tillsammans för Eskilstuna, initiativtagare till manifestation "Vi vänder rasismen ryggen".

Jimmie Åkesson är på europavalsturné tillsammans med Sverigedemokraternas toppkandidater till Europaparlamentet. På torsdagen besökte partiledaren flera orter och liksom tidigare under turnén möttes han av lokalbor som i en tyst protest vände honom ryggen. När Jimmie Åkesson inledde sitt tal i ett regnigt Arboga möttes han av en likadan tyst protest. Samma sak hände när Åkesson kom till Eskilstuna där omkring 200 personer deltog i manifestation. Tillsammans för Eskilstuna stod bakom protesten och Nathalie Söderberg säger till Expo Idag att det var en stor mångfald av personer som protesterade i Eskilstuna, allt från representanter i Svenska kyrkan till lokalpolitiker och barnfamiljer.

Jimmie Åkesson har flera gånger pekat ut de som protesterat mot honom och hans parti som "vänsterextremister" eller politiker i en "facklig förklädnad", som han sa i sitt vårtal i Stockholm. Söderberg känner inte igen sig i beskrivningen.

– Det vi gör är att stå för alla människors lika värde och detta innebär att alla ska kunna leva på lika villkor. Sverigedemokraterna förmedlar något helt annat. Vi har inget extremt budskap, att alla människor är lika mycket värda står faktiskt de allra flesta människor upp för, säger hon.

Åkesson lämnade Eskilstuna för Södertälje och även där möttes han av en stor folksamling som vände honom ryggen. Tidigare har "vända ryggen-protester" mot Sverigedemokraternas europavalsturné genomförts i åtminstone Karlskrona, Nässjö och Mariestad. Vid flera av protesterna har initiativtagarna varit anslutna till Tillsammanskapet som är Stiftelsens Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för hur man kan ta fighten för sammanhållning i sitt lokalsamhälle, mot rasism och högerextremism.

Uppdatering: Även i Strängnäs möttes Jimmie Åkesson på torsdagen av människor som vände honom ryggen.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro