Åtalad för krigsbrott tillbaka i serbisk politik

Publicerad 2014-11-14

Den 12 november blev Vojislav Seselj, grundaren och partiledaren för Serbiska Radikala Partiet, tillfälligt frisläppt av den Internationella domstolen i Haag, där han har suttit häktad i 11 år misstänkt för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under krigen i Bosnien Hercegovina och Kroatien under 90-talet. Nu ger han sig in i politiken igen.

Anledningen till den tillfälliga frigivningen uppges vara Seselj förvärrade hälsotillstånd, han är sedan tidigare diagnosticerad med cancer och ska nu få vård i hemlandet Serbien.

Under presskonferensen som anordnades av Serbiska Radikala Partiet efter hans återkomst till Serbien, uppgav Seselj att partiet nu kommer mobilisera sina medlemmar och serbiska patrioter i allmänhet för att stoppa landets närmande till EU och NATO.Seselj anklagade även sina före detta närmaste partikollegor Tomislav Nikolic (Serbiens nuvarande president) och Aleksander Vucic (Serbiens nuvarande premiärminister) för att vara förrädare och "amerikanarnas toalettpapper". Nikolic och Vucic var båda högt uppsatta politiker inom SRS innan de hoppade av och bildade det nya partiet SNS (Serbiens progressiva parti). 

På en journalistfråga om partiets strävan efter att skapa ett Stor-Serbien som ska omfatta stora delar av Kroatien, hela Bosnien Hercegovina och Kosovo, deklarade Seselj att skapandet av ett Stor-Serbien är SRS syfte och att partiet kommer fortsätta arbeta för det, med fredliga, demokratiska medel.

Partiet var i början på nittiotalet del av regeringen som tillsammans med Slobodan Milosevic Socialistiska Parti ledde landet under konflikterna i forna Jugoslavien. Partimedlemmar deltog aktivt i striderna i Kroatien och Bosnien Hercegovina, samt hjälpte mobilisera serbiska frivilliga.

Vilken betydelse Vojislav Seseljs återkomst kommer ha för det politiska klimatet i Serbien och för partiets väljarstöd som i dag är väldigt lågt i jämförelse med nittiotalet är oklart. Den hårdföra retoriken som emellertid uttrycktes under presskonferensen är en oroväckande signal som för tankarna tillbaka till nittiotalets oroligheter i forna Jugoslavien. Seselj betonade även att han frivilligt inte kommer att återvända till Haag oavsett domslut. Den Internationella domstolen väckte åtal mot Vojislav Seselj på fjorton punkter bland annat för brott mot mänskligheten och förföljelse av människor på grund av ras, etnisk eller religiös tillhörighet i Bosnien Hercegovina, Östra Slavonien (del av Kroatien) och Vojvodina. Han misstänks även för delaktighet i systematiska attacker mot icke-serbiska civila i Östra Slavonien, Bosnien Hercegovina och Vojvodina. Åtalet mot honom är inte nedlagt.
Haris Grabovac

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro