Avhoppad SD-politiker går över till nazistparti

Publicerad 2014-04-11

Nazistiska Svenskarnas parti tar ett kommunmandat från Sverigedemokraterna i Ystads. Det är den avhoppade sverigedemokraten och kommunpolitikern Lars Rosenberg som anslutit sig till Svenskarnas parti och som i nästa val kommer att kandidera för nazistpartiet.

Lars Rosenberg lämnade Sverigedemokraterna efter kritik mot toppstyrning i partiet och med anklagelser om att partikollegor "luras och bedrar". Han sitter dock kvar som politisk vilde i Ystads kommunfullmäktige och till nästa val kandiderar han för nazistiska Svenskarnas parti.

Rosenberg är en av flera sverigedemokrater som ställt upp för sverigedemokraterna i val för att sedan ansluta sig till Svenskarnas parti. I Hedemora anslöt sig två kommunpolitiker till partiet, en av dessa lämnade sedan. I Lidköping tog Svenskarnas parti ett sverigedemokratiskt mandat när ersättaren Curt Linusson blev ordinarie i fullmäktige. I Mönsterås förlorade Sverigedemokraterna ett mandat när Anders Leander gick över till Svenskarnas parti. Ersättaren i Tidaholm, Stig-Erik Werner som uteslutits ur Sverigedemokraterna, har flera gånger uttryckt sympati för Svenskarnas parti. På torsdagen rapporterade Expo Idag att även Reine Wikström, veteran inom vit makt-miljön, kommit in på Sverigedemokraternas mandat i Mölndal. På sociala medier visar Wikström stöd till Svenskarnas parti och dess partiledare.

Svenskarnas parti kommer i valet att kandidera i ett 30-tal kommuner. Nyligen meddelade partiet nya personer som registrerats till valet. En av dem är Nils-Eric Hennix . Han kommer att ställa upp för partiet till Landstinget i Skåne. Hennix har varit ledare för Nationaldemokraterna. 2013 fastställde hovrätten en dom om hets mot folkgrupp mot honom.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA