bilan osman

Bilan Osman får pris för sitt arbete mot rasism. Det är Svenska kommittén mot antisemitism som delar ut priset. (Foto: Expo)

Expo-medarbetare tilldelas hederspris

Publicerad 2014-11-06

Expos medarbetare Bilan Osman tilldelas ELSA-priset för sitt arbete mot rasism. Priset kommer att delas ut i Stockholms synagoga i samband med en minnesceremoni för Novemberpogromen 1938. "Jag känner mig hedrad", säger Bilan Osman.

ELSA-priset är ett pris som delas ut varje år av Svenska kommittén mot antisemitism i samband med att offren för Novemberpogromen, den så kallade Kristallnatten, hedras. ELSA-Priset riktar sig till unga som som arbetar för att motverka antisemitism och andra typer av rasism.

–  Jag känner mig hedrad och Svenska kommittén mot antisemitism är en organisation som jag har stor respekt för, därför känns det extra roligt att få ett pris från dem, säger Bilan Osman.

"Bilan Osman är en viktig röst mot rasism i den svenska debatten. Hon står för en konsekvent antirasism i en tid när det antirasistiska engagemanget många gånger är selektivt och inkonsekvent, något som bland annat märks i tendensen att blunda för eller överse med den fientlighet som riktas mot judar", kommenterar Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), priset i ett pressmeddelande.

Bilan Osman kommer ta emot hederspriset på 20 000 kronor i Stockholms synagoga den 9 november. Osman arbetar som utbildare på Stiftelsen Expo, men driver även sitt antirasistiska engagemang som skribent på bloggen "Inte rasist, men". Hon säger att det är väldigt roligt att få ta emot priset.

– Jag kommer att fortsätta på samma sätt som jag har gjort. All former för engagemang mot orättvisor är viktigt, säger Bilan.

Förra året tilldelades Jonathan Leman som också är medarbetare på Expo ELSA-priset för sitt antirasistiska engagemang.

Novemberpogromen inleddes i Nazityskland natten mellan den 9 och 10 november 1938. 1 400 synagogor och bönehus sattes i brand, 30 000 judiska män greps och skickades till koncentrationsläger och 400 judar mördades. Samma natt förstördes och plundrades 7 500 judiska affärer.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro