sd axel w karlsson

Axel W Karlsson, ersättare för partiet i kyrkomötet, var en av många partiföreträdare som uteslöts ur Sverigedemokraterna i måndags. (Foto: Expo)

Flera nya uteslutningar i SD

Publicerad 2014-01-29

Sverigedemokraterna har uteslutit nio partimedlemmar efter ett partistyrelsemöte i måndags. Expo Idag kan presentera vilka de uteslutna är.

På måndagen beslutade Sverigedemokraterna att utesluta nio partiföreträdare. Flera av dem uppmärksammades i samband med att Expressen och Researchgruppen, förra året, avslöjade anonyma användare på rasistiska hatsajter. Det handlar om medlemmar som uppmanat "etniska svenskar att beväpna sig" och som skrivit grovt rasistiska kommenterar riktat mot framförallt romer och svarta.

Sverigedemokraterna har inte velat gå ut med namnen på alla som uteslutits. Men bekräftar nu att en av dem är Axel W Karlsson, ersättare i kyrkomötet och prästvigd i Svenska kyrkan. Expo Idag har tidigare rapporterat om att han skrivit i Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag och tidningen Nya Tider, som bildades av Nationell Idags tidigare redaktion.

På tisdagskvällen hade Axel W Karlsson inte nåtts av informationen från partiet om att han uteslutits.

– Det vet jag inget om, men det finns ett sådant rykte. Jag känner till att jag varit föremål för ett personärende. Jag kommer att skriva vad jag tycker om det här på min blogg. Jag har stort stöd här i Göteborg, säger Karlsson till Expo Idag.

2011 uppmärksammades Axel W Karlsson när han var på ett seminarium som anordnades av Identitär idé. Bland talarna på mötet återfanns ökända antisemiter och högerextremister. Karlsson har hävdat att han var där för att träffa människor i egenskap av präst och journalist.

Även den tidigare ledamoten i partistyrelsen och före detta distriktsordföranden i Dalarna/Västmanland, Marie Edenhager, har uteslutits. Hon anklagas för förskingring av partietsmedel. Till Dalarnas tidningar kallar hon anklagelserna för "horribla" och uppger att hon på onsdagseftermiddagen ska hålla en presskonferens för att bemöta anklagelserna.

Andra som tvingats lämna är Anders Dahlberg, nämndeman i Malmö tingsrätt, Tommy Jonsson i Ystads kommunfullmäktige och Gerd Wall, ledamot i Vadstenas kommunfullmäktige. Även Anders Brandell, som representerade Sverigedemokraterna i Växjös lokalavdelning på landsdagarna är utesluten. Två medlemmar utan uppdrag som anonymt hetsat på hatsajter har också fått lämna partiet. Enligt Kinnunen har ytterligare en person utan offentliga uppdrag uteslutits på andra grunder.

Alla de politiker som uppmärksammades för att skrivit anonymt på Avpixlat har dock inte uteslutits. Bertil Malmberg kommunfullmäktigeledamot i Trosa får sitta kvar. På Avpixlat har han anonymt hävdat att "vanliga muslimer" genom sitt blotta antal utgör ett hot mot västvärldens demokratiska fri- och rättigheter. Bertil Malmberg föreläser för Sverigedemokraterna internt om Islam. Expo Idag rapporterade nyligen att han på en föreläsning hävdat att muslimer genom barnafödande försöker att ta över västvärlden. Till Expo Idag kallade han den ökända antimuslimska konspirationsteoretikern Bat Ye'or för en människorättskämpe.

Martin Kinnunen säger att Malmbergs ärende lades till handlingar av medlemsutskottet redan i december.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro