eu grekl gg eu kandidater

Gyllene gryning skickade före detta militärer till Europaparlamentet. Bilderna på EU-parlamentarikerna Eleftherios Synadino och Georgios Epitideios i uniformer lades upp på Gyllene grynings hemsida.

Grekisk nazistledare förlorar sin immunitet

Publicerad 2014-06-11

Gyllene grynings partiledare gjorde nazisthälsningar när han förlorade sin åtalsimmunitet i parlamentet. Samtidigt växer partiet, som har skickat två tidigare högt uppsatta militärer till Europaparlamentet.

Det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning valdes in i parlamentet 2012 och i EU-valet 2014 fick de tre mandat. Partiet är mitt uppe i en rättsprocess. Flera partiföreträdare anklagas för att tillhöra en kriminell organisation, då mord och våldsbrott kopplats till partiet.

Partiledaren Nikos Michaloliakos har sedan mordet på en antifascistisk musiker förra året suttit häktad för att ha grundat och lett en kriminell organisation. För detta förlorade han sin åtalsimmunitet. Förra onsdagen förlorade han även sin åtalsimmunitet för vapenbrott. Av samma skäl har parlamentsledamoten Yiannis Lagos fått sin åtalsimmunitet hävd. Partiets andra namn Christos Pappas fick sin åtalsimmunitet hävd eftersom han misstänks för att inneha ett olagligt arkiv och nazilitteratur i sitt hem.

När Nikos Michaloliakos fick ta del av anklagelsepunkterna mot honom i parlamentet uppträdde han aggressivt och bad parlamentets talman att "hålla käften". The Guardians korrespondent skriver att Michaloliakos även gjorde nazistiska hälsningar.

Michaloliakos skröt i parlamentet om att han ledde landet tredje största parti och menar att utredningen mot honom beror på politiska påtryckningar. Han kallade de andra parlamentsledamöterna för "psuedodemokrater som har sammansvärjt sig mot Gyllene gryning för att gynnas av opinionen. Ni är en sorglig minoritetsregering. Ni fängslar mig, men jag räds inte fängelset", sade han.

Utanför parlamentet hade anhängare till Gyllene gryning ställt upp sig i formation och sjöng en grekisk version av Horst Wessel-sången som var det tyska nazistpartiet, NSDAP:s officiella sång.

Trots flera brottsutredningar mot Gyllene gryning har partiet vunnit framgångar i de grekiska valen. I Europaparlamentsvalet fick det 9,4 procent av rösterna och tre mandat. Två av EU-parlamentarikerna har en bakgrund som högt uppsatta officerare, Georgios Epitideios, har haft tunga militära poster inom NATO och EU och Eleftherios Synadinos har lett den grekiska armens specialförband, rapporterar den grekiska nyhetsajten ENet.

De två EU-parlamentsledamöternas militära bakgrund har väckt farhågor om högerextremt inflytande i militären. En rapport från forskningsstiftelsen Rosa Luxemburg Stiftung varnar för att högerextrema ideologier har fått fotfäste inom den grekiskortodoxa kyrkan, militären och rättsväsendet.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro