eu grekl gg eu kandidater

Gyllene gryning skickade före detta militärer till Europaparlamentet. Bilderna på EU-parlamentarikerna Eleftherios Synadino och Georgios Epitideios i uniformer lades upp på Gyllene grynings hemsida.

Grekisk nazistledare förlorar sin immunitet

Publicerad 2014-06-11

Gyllene grynings partiledare gjorde nazisthälsningar när han förlorade sin åtalsimmunitet i parlamentet. Samtidigt växer partiet, som har skickat två tidigare högt uppsatta militärer till Europaparlamentet.

Det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning valdes in i parlamentet 2012 och i EU-valet 2014 fick de tre mandat. Partiet är mitt uppe i en rättsprocess. Flera partiföreträdare anklagas för att tillhöra en kriminell organisation, då mord och våldsbrott kopplats till partiet.

Partiledaren Nikos Michaloliakos har sedan mordet på en antifascistisk musiker förra året suttit häktad för att ha grundat och lett en kriminell organisation. För detta förlorade han sin åtalsimmunitet. Förra onsdagen förlorade han även sin åtalsimmunitet för vapenbrott. Av samma skäl har parlamentsledamoten Yiannis Lagos fått sin åtalsimmunitet hävd. Partiets andra namn Christos Pappas fick sin åtalsimmunitet hävd eftersom han misstänks för att inneha ett olagligt arkiv och nazilitteratur i sitt hem.

När Nikos Michaloliakos fick ta del av anklagelsepunkterna mot honom i parlamentet uppträdde han aggressivt och bad parlamentets talman att "hålla käften". The Guardians korrespondent skriver att Michaloliakos även gjorde nazistiska hälsningar.

Michaloliakos skröt i parlamentet om att han ledde landet tredje största parti och menar att utredningen mot honom beror på politiska påtryckningar. Han kallade de andra parlamentsledamöterna för "psuedodemokrater som har sammansvärjt sig mot Gyllene gryning för att gynnas av opinionen. Ni är en sorglig minoritetsregering. Ni fängslar mig, men jag räds inte fängelset", sade han.

Utanför parlamentet hade anhängare till Gyllene gryning ställt upp sig i formation och sjöng en grekisk version av Horst Wessel-sången som var det tyska nazistpartiet, NSDAP:s officiella sång.

Trots flera brottsutredningar mot Gyllene gryning har partiet vunnit framgångar i de grekiska valen. I Europaparlamentsvalet fick det 9,4 procent av rösterna och tre mandat. Två av EU-parlamentarikerna har en bakgrund som högt uppsatta officerare, Georgios Epitideios, har haft tunga militära poster inom NATO och EU och Eleftherios Synadinos har lett den grekiska armens specialförband, rapporterar den grekiska nyhetsajten ENet.

De två EU-parlamentsledamöternas militära bakgrund har väckt farhågor om högerextremt inflytande i militären. En rapport från forskningsstiftelsen Rosa Luxemburg Stiftung varnar för att högerextrema ideologier har fått fotfäste inom den grekiskortodoxa kyrkan, militären och rättsväsendet.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA