Högerextremister hyllar attentat mot RFSU

Publicerad 2014-12-08

Tre maskerade aktivister kastade på söndagen en rökbomb i en lokal i Stockholm där RFSU hade filmvisning i samband med en aborträttsfestival. Ledande företrädare från den högerextrema aktivistgruppen Nordisk ungdom har hyllat attacken. Det har även nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

På söndagen stormade tre maskerade personer och slängde in rökbomber i lokalerna där RFSU och tidskriften Ottar höll en aborträttsfestival för att uppmärksamma att det är 40 år sedan Sveriges antog lagstiftning om fri abort. Generalsekreteraren för RFSU, Maria Andersson, är glad att ingen fysiskt kom till skada. Hon säger även att allt tyder på att det var politiska motiv bakom attacken.

– Polisen som var på plats beskrev attentatet, som ett attentat med politiska motiv och det tycker vi låter rimligt. Men vi vet inte den detaljerade motivbilden utan får avvakta och se vad som kommer fram, säger hon.

Aborträttsfestivalen har uppmärksammats av högerextrema organisationer. Bland annat av nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Efter attacken mot RFSU skrev organisationen på sin sajt:

"Den bisarra festivalen fick vid 16:20-tiden på söndagseftermiddagen ett oväntat avslut då någon kastade in en rökbomb i lokalen." Kommentarsfältet fylldes snabbt av hyllningskörer.

Attentatet mot RFSU har dessutom fått stöd av ledande aktivister i den rasideologiska organisationen Nordisk ungdom. Organisationens internationella sekreterare Fredrik Hagberg skriver på Twitter om attacken mot RFSU:

"Skönt att det faktiskt finns ett abortmotstånd i Sverige! Abortfestival… Sjuka människor". I texten länkade han till en artikel om rökbomben mot RFSU.

Även nazistveteranen Magnus Söderman, medlem i nazistiska Svenskarnas parti, har hyllat attacken mot RFSU. På en hemsida, närstående till Svenskarnas parti skriver han:

"Kanske denna rökbomb är starten på en mer aktivistisk och konfrontativ reaktion mot det krig mot verkligheten som pågår, den kamp mot grundläggande etik och moral som undergräver vårt samhälle. Därför hyllar jag det som skett!."

Maria Andersson säger att reaktionerna från flera tongivande högerextremister inte är oväntade.

–Det förvånar mig inte att dessa grupper hyllar attacken. Tittar man globalt på personer och organisationer som försvarar kvinnors rättigheter och rätten till abort är det inte ovanligt att det förekommer våld eller hot om våld från just den typen av grupper.

Svenska motståndsrörelsen har tidigare kopplats till ett liknande dåd som den mot RFSU. 2013 kastade maskerade män rökbomber i ett köpcenter i Stockholm där en utställning om flyktingläger pågick. Aktivisterna lämnade propaganda från Svenska motståndsrörelsen efter sig. Organisationens ledning sa dock att de inte hade någon kännedom om attacken.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev Expo att Svenska motståndsrörelsen hållit en "utbildningshelg" i Stockholm samma helg som attacken ägde rum. Uppgifterna stämmer inte. "utbildningshelgen" genomfördes en vecka tidigare.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro