Misstänkt anlagd moskébrand i Eslöv

Publicerad 2014-12-29

Natten till måndagen eldhärjades en moské i Eslöv. Polisen misstänker att branden var anlagd och oron sprider sig efter två moskébränder i Sverige på kort tid. Det lokala antirasistiska initiativet Tillsammans för Eslöv samlas under morgondagen för att hålla en manifestation för trygghet i staden.

– Detta är den tredje attacken mot moskén på kort tid. För varje angrepp ökar otryggheten och skräcken i vår kommun. Vi manifesterar för att det inte är ett sådant samhälle vi ska ha. Vi vill sprida trygghet och visa att vi finns här. Vi står för alla människors lika värde. Jag uppmanar alla att komma och sluta upp bakom manifestationen. Detta rör alla i Sverige, säger Rebecka Barjosef i Tillsammans för Eslöv.

Tillsammansgruppen i Eslöv har tidigare "kärleksbombat" moskén efter att den utsatts för skadegörelse. Gruppen har klistrat upp hjärtan och skrivits meddelanden som satts upp kring moskéns krossade fönster.

Det var natten till måndagen som moskén, som ligger i källaren i ett lägenhetshus i utkanten av Eslöv, eldhärjades. När räddningstjänsten kom till platsen brann det både inuti och utanför lokalen. Dessutom hade en fönsterruta krossats. Polisen har rubricerat händelsen som mordbrand.

– Det finns ingen naturlig orsak till att det skulle brinna i golvet och väggen precis nedanför det trasiga fönstret, uppger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd till TT.

Imam Samir Muric uppger att attacken skrämmer hans församling, som redan tidigare utsatts för attacker genom att det sprejats på moskén och rutor krossats.

– Jag märker att färre människor kommer till moskén med tanke på all vandalisering. Hur ska det bli nu när en mordbrand finns med i bilden? frågar sig Samir Muric till TT.

I Eslöv har kommunen satt ihop en krisgrupp för att hjälpa till att hantera oron och få en bild över händelsen.

Klockan 18:00 på tisdag samlas det lokala antirasistiska initiativet Tillsammans för Eslöv till en manifestation under parollen "Vi kräver trygghet" för att visa sitt stöd till den utsatta församlingen i Eslöv.

"Varje månad utsätts en moské i Sverige för en attack, vi får inte låta detta fortgå! Imorgon demonstrerar vi för ett Eslöv där alla känner sig trygga och delaktiga. Attackerna mot moskén måste få ett slut innan någon blir skadad! Samhället måste ta ansvar och skydda de religiösa samfunden i vår stad.", skriver Tillsammans för Eslöv på Facebook.

På juldagen utbröt en kraftig brand i en moské i Eskilstuna mitt under pågående eftermiddagsbön med ett 70-tal personer, rapporterar TT. Fem personer fick föras till sjukhus. Även i det fallet har polisen misstankar om att branden varit anlagd och en utredning angående försök till grov mordbrand har inletts. Samma natt vandaliserades även en annan lokal som används som moské i Eskilstuna. En ruta krossades och två bilar skadades, polisen kopplar dock inte ihop händelserna med varandra, rapporterar TT. Även i Eskilstuna visade lokalbor sitt fördömande av att muslimer drabbas av attacker. Flera hundra slöt upp till den lokala Tillsammansgruppens manifestation och den utbrända lokalen i Eskilstuna "kärleksbombades". Ett initiativ som välkomnades.

– Det känns bättre nu. Vi är så glada över att så många människor från Eskilstuna kom hit trots att det var julhelg. Många har visat sitt stöd och medlemmar som jag talat med säger att de inte känner sig ensamma nu, säger Abdirisak Hussein, talesman för den drabbade församlingen till Svenska Dagbladet.

Under året har i genomsnitt en moské utsatts för attacker i månaden. Det visar en sammanställning som Expo Idag tidigare publicerat.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro