Nazist döms för våld och Hitlerhälsning

Publicerad 2014-12-02

En 27-årig aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen döms till fängelse för ofredande och hets mot folkgrupp i samband med en manifestation i Umeå. Han döms dessutom för brott mot knivlagen. Brotten har begåtts vid två tillfällen.

I september förra året samlades nazister från Svenska motståndsrörelsen i centrala Umeå. De stod med banderoller och spred propaganda. Nazisterna ropade "Adolf Hitler". Filmbevisning som använts i Luleå tingsrätt från händelsen visar även att den åtalade 27-åringen gjort Hitlerhälsning.

Till tingsrätten hävdar 27-åringen att han "sträckt ut handen för att hälsa sina kamrater". En förklaring som Tingsrätten slår fast inte håller med hänvisning till omständigheterna och videobevisningen. Därmed dömer de honom för hets mot folkgrupp.

27-åringen döms även för ofredande i samband med händelsen efter att ha knuffat en person hårt i halsen på manifestationen.

27-åringen åtalades dessutom för en annan händelse. Det handlade om Pridefestival i Umeå i juni på vilken han greps med kniv.

Han friades dock från våld mot tjänsteman, något som han också åtalades för. Den händelsen inträffade vid ett annat tillfälle.

Sammanlagt dömer Luleå tingsrätt 27-åringen till två månaders fängelse. 27-åringen är sedan tidigare dömd för en rad brott. Han förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret. 2012 dömdes han till fängelse i sju månader för två fall av misshandel och olaga hot.

Tidigare har fler åtal väckts efter händelsen i Umeå. Bland annat mot två 20-åringar som även misstänks för att ha deltagit i attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i slutet av 2013. Båda misstänks för hets mot folkgrupp, en av dem misstänks också för att ha kastat en flaska på en kvinna i samband med manifestationen i Umeå.

I oktober dömdes en 40-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen av Umeå tingsrätt för ofredande. Brottet begicks i samband med manifestationen i Umeå.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA