Nazist döms för våld och Hitlerhälsning

Publicerad 2014-12-02

En 27-årig aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen döms till fängelse för ofredande och hets mot folkgrupp i samband med en manifestation i Umeå. Han döms dessutom för brott mot knivlagen. Brotten har begåtts vid två tillfällen.

I september förra året samlades nazister från Svenska motståndsrörelsen i centrala Umeå. De stod med banderoller och spred propaganda. Nazisterna ropade "Adolf Hitler". Filmbevisning som använts i Luleå tingsrätt från händelsen visar även att den åtalade 27-åringen gjort Hitlerhälsning.

Till tingsrätten hävdar 27-åringen att han "sträckt ut handen för att hälsa sina kamrater". En förklaring som Tingsrätten slår fast inte håller med hänvisning till omständigheterna och videobevisningen. Därmed dömer de honom för hets mot folkgrupp.

27-åringen döms även för ofredande i samband med händelsen efter att ha knuffat en person hårt i halsen på manifestationen.

27-åringen åtalades dessutom för en annan händelse. Det handlade om Pridefestival i Umeå i juni på vilken han greps med kniv.

Han friades dock från våld mot tjänsteman, något som han också åtalades för. Den händelsen inträffade vid ett annat tillfälle.

Sammanlagt dömer Luleå tingsrätt 27-åringen till två månaders fängelse. 27-åringen är sedan tidigare dömd för en rad brott. Han förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret. 2012 dömdes han till fängelse i sju månader för två fall av misshandel och olaga hot.

Tidigare har fler åtal väckts efter händelsen i Umeå. Bland annat mot två 20-åringar som även misstänks för att ha deltagit i attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i slutet av 2013. Båda misstänks för hets mot folkgrupp, en av dem misstänks också för att ha kastat en flaska på en kvinna i samband med manifestationen i Umeå.

I oktober dömdes en 40-årig aktivist i Svenska motståndsrörelsen av Umeå tingsrätt för ofredande. Brottet begicks i samband med manifestationen i Umeå.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro