sdl kamil ryba

Kamil Ryba Swedish Defence Leagues ledare på en counterjihad-manifestation i Stockholm 2012. (Foto Expo)

Ryba fängslas efter hot mot GT

Publicerad 2014-03-07

Kamil Ryba, ledare för den antimuslimska Swedish Defence League har dömts till sex månaders fängelse för att vid två tillfällen hotat GT. Han låg bland annat bakom ett paket som lämnats anonymt till GT:s redaktion. Paketet sågs som ett bombhot och ledde till att redaktionen tvingades utrymmas.

Kamil Ryba döms för brott mot medborgerlig frihet, en väldigt ovanlig brottsrubricering som inte använts sedan 1958. Brottet innebär att det ska förekommit ett olaga hot med avsikten att påverka den fria åsiktsbildningen och att yttrandefriheten satts i fara, rapporterar TT.

Vid två tillfällen har Kamil Ryba gett sig på GT. Den 13 december förra året slängde han ägg på GT:s redaktion i Göteborg i protest mot att Expressen publicerat namn på personer som anonymt hetsat på rasistiska hatsajter. Vid det tillfället hotade Ryba GT:s personal med att han skulle ta med sig en kniv nästa gång.

Den 23 januari tvingades GT:s och TV4:s redaktion att utrymma sina lokaler efter att ett paket lämnats vid dem Paketet var adresserat till Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson och Frida Boisen, GT:s chefredaktör. Paketet sköts sönder av polisen och visade sig innehålla en Koran och en kniv. Kamil Ryba tog snabbt på sig att han var avsändaren till paketet.

Ryba har nekat till brott och att han försökt påverka tidningen. Han menar att han agerat politiskt och att Koranen och kniven hör ihop. Han nekar även till att han sagt att han skulle komma till redaktionen beväpnad med kniv.

Göteborgs tingsrätt menar dock att det är bevisat att Ryba gjort sig skyldig till båda händelser och dömer honom till sex månaders fängelse för brott mot medborgerlig frihet. Domen kommer att överklagas av Rybas advokat, rapporterar GT.

Den antimuslimska organisationen Swedish Defence League, SDL, grundades 2011 och är en systerorganisation till English Defence League. SDL verkar i huvudsak via sin Facebooksida.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro