utr polen polis

Polens nationaldag brukar innebära att den polska kravallpolisen har fullt upp att hålla de mer våldsamma extremnationalistiska grupperna i schack. (Bilden från 2013.) (Foto: Expo)

Sammandrabbningar under polsk nationalistmarsch

Publicerad 2014-11-12

Tiotusentals polska nationalister marscherade i Warszawa för uppmärksamma den polska självständighetsdagen. Liksom tidigare år inträffade sammandrabbningar med polis och över 200 personer omhändertogs.

Arrangörer

  • Arrangören, Ruch Narodowy (Nationaliströrelsen), bildades 2012 och är en samlingsorganisation bestående av All-polsk ungdom och National-radikala lägret. 2014 blev det ett politiskt parti.
  • All-polsk ungdom, startade som en antisemitisk studentgrupp 1922. Mellan åren 2001 och 2007 fungerade den som en ungdomsorganisation för Polska familjeförbundet, som satt i regeringen 2006 till 2007.
  • National-radikala lägret, har hämtat sitt namn och emblem från en fascistisk organisation som 1934 förbjöds för sitt spridande av hat och hets.
Den 11 november varje år samlas polska nationalister i Warszawa. Marschen ordnas av flera olika högerextrema organisationer och ska ge uttryck för enhet. Händelsen lockar även svenska högerextremister. Organisationen Nordisk ungdom har de senaste åren anslutit sig till marschen och gjorde så även i år. Nordisk ungdoms talesperson Patrik Forsén höll ett tal, i vilket han bland annat lyfte upp Grekland som ett föredöme. I Grekland har det nazistiska partiet Gyllene gryning tagit sig in i parlamentet. Han menade att Europa måste stå fritt både från väst och öst.

– Vi ser ett vaknande Europa. Vi är de enda som utmanar de existerande maktstrukturerna. Nordisk ungdom hälsar det polska folket, och vi ska skapa en ljusare framtid för våra folk, för alla europeiska folk, sa Forsén.

När marschen började gå inträffade sammandrabbningar med polis i samband med att hundratals maskerade aktivister bröt sig ur marschen och kastade sten och bengaler mot kravallpolis, rapporterar the Guardian. Inte heller detta hör till ovanligheterna utan våldsamma sammandrabbningar inträffar varje år.

Polisen svarade på demonstranternas angrepp med gummikulor och vattenkanoner. Över 200 personer omhändertogs i samband med marschen. Marschdeltagarna som utgjordes av en samling nationalister och fotbollshuliganer innefattade även grupper som gjorde Hitlerhälsningar, dessa stoppades av arrangörerna som dock tillåter att deltagarna visar upp symboler som ofta förknippas med högerextremism.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro