Schweiz röstade för begränsad invandring

Publicerad 2014-02-10

Under helgen höll Schweiz folkomröstning om invandring från EU-länder. Ja-sidan, som förespråkar minskad invandring, vann med knapp marginal. Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU om fri rörlighet.

I söndags röstade schweizarna för att begränsa invandringen från EU-länder. Med en knapp majoritet på 50,32 procent, vann ja-sidan. Landets största parti – högerpopulistiska SVP, låg bakom förslaget. Partiet anser att EU-invandrarna tar de attraktiva jobben, bidrar till högre priser på bostadsmarknaden och ökad kriminalitet.

Andra menar att invandringen till Schweiz är viktig för landets ekonomi. Fyra av tio nya företag startas av invandrare. Landet har 3,2 procent arbetslöshet vilket många menar är ett resultat av den fria rörligheten och att invandrare kommit till landet.

Andelen invandrare utgör idag 23 procent av landets befolkning. Och många är efter folkomröstningen oroliga över utvecklingen som sker i Schweiz. Några menar att debatten om fri rörlighet kan smitta av sig till andra inför EU-valet, vilket kan vara problematiskt. Vissa menar även att folkomröstningen är en konsekvens av att främlingsfientliga krafter vinner mark i Europa. Representanter från till exempel brittiska Ukip, italienska Lega Nord och österrikiska FPÖ och gått ut att meddelat att de välkomnar valresultatet.

Schweiz ingår inte i EU-samarbetet, men har avtal med unionen. 55 procent av landets export går till EU-länder och 80 procent av all import kommer från EU-länder.

Från Bryssel konstateras att det inte går att plocka bort russinen ur kakan. Och att Schweiz måste acceptera alla EU:s regler.
Bilan Osman

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA