sdpol thoralf alfsson

Thoralf Alfsson (SD) skriver på sin blogg att det pågår ett "befolkningsutbyte" i Kalmar län. En retorik som är vanlig i den rasideologiska miljön. (Foto: Expo)

SD riksdagsman "Det pågår ett befolkningsutbyte"

Publicerad 2014-05-08

"Jag blir väldigt bekymrad" skriver Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson,om vad han menar är ett "befolkningsutbyte" i Kalmar län. Alfsson pekar ut personer med utländsk bakgrunds barnafödande som anledning till oro.

"Det befolkningsutbyte som pågår i Kalmar län innebär att 1000 svenskar försvinner bort varje år och in kommer 1000 personer med utländsk bakgrund.", skriver Thoralf Alfsson på sin blogg som Inte rasist, men var först med att uppmärksamma.

Thoralf Alfsson skriver att Kalmar är en avfolkningsbygd och han menar att huvudproblemet är att personer "med svensk bakgrund flyttar ut" och personer med "utländsk bakgrund" flyttar in. Något annat som bekymrar Alfsson är att människor med "utländsk bakgrund" föder barn.

"Alltså det stiger med ca 1 000 personer/år. Detta sker genom en stor inflyttning men även genom barnaföddande", skriver Alfsson i sitt påstående om att personer med utländsk bakgrund blir fler i Kalmar län.

Att tala om ett pågående "folkutbyte" är vanligt i högerextrem propaganda. Begreppet används flitigt av rasideologiska grupper, men har även lyfts fram av sverigedemokrater.

I oktober 2013 skrev Kent Ekeroth på Twitter "folkutbytet" fortsätter och hänvisade till en högerextrem blogg. Även den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat har publicerat artiklar om ett så kallat "folkutbyte". I en krönika kommenterade Niklas Orrenius Kent Ekeroths användande av termen.

"Att varna för ett 'folkutbyte' är rasistiskt. Det är att värdera barn olika beroende på deras ursprung", skrev han i Dagens Nyheter 2014.

Thoralf Alfsson avslutar sitt blogginlägg med:

"Några kommuner har hållit emot in i det längsta men under de senaste åren är även Borgholm, Torsås och Mörbylånga börjat med ett befolkningsutbytet!".

Thoralf Alfsson har tidigare uppmärksammats för rasistiska blogginlägg. Han har påstått att somalier föder barn för att "utnyttja bidragssystemet" och hävdat att de som kommer till Sverige finansierar terror i Somalia. Han har även ställt sig bakom polisens registrering av romer. 2013 skrev han att han är islamofob.

"Jag är islamofob och jag kan överhuvudtaget inte förstå att någon med kristen uppväxt kan vara något annat än islamofob."
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro