sdpol bylund akesson

Sverigedemokraterna avisar judiska centralrådets kritik mot att SD samarbetar i Europaparlamentet med ett parti vars partiledare spridit antisemitism. (Foto: Expo)

SD stannar i EU-grupp trots antisemitism

Publicerad 2014-06-26

Sverigedemokraterna slår ifrån sig kritiken mot antisemitism i deras EU-grupp. SD kommer att fortsätta samarbetet med Femstjärnerörelsen, vars partiledares antisemitism fördömts av det Judiska centralrådet.

Sverigedemokraterna har ingått i EU-gruppen EFD tillsammans med det italienska Femstjärnerörelsen. Efter att Expo Idag visat att partiledaren Beppe Grillo vid flera tillfällen spridit antisemitism har bland annat Judiska Centralrådet i Sverige fördömt Sverigedemokraternas samarbete. Partiet avvisar kritiken och skjuter över ansvaret på UKIP.

– När det kommer till gruppfrågan har vi satt en väldigt stor tilltro till UKIP och Nigel Farage och den granskning dem har gjort av alla partier. Vi litar på dem. De har gjort noggranna granskningar och kommit fram till att de här är de bästa samarbetspartners som går att hitta i parlamentet för att driva EU-kritisk politik, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen.

Beppe Grillo har försvarat Mel Gibson efter att han påstod att "judar ligger bakom alla världens krig". Grillo har kritiserats efter att han travesterat en bild av skylten på porten till förintelselägret Auschwitz. Han har dessutom hävdat att all information om Israel- och Palestinakonflikten "filtrerats" av en nyhetsbyrå som en före detta Mossad-agent driver. När Grillo kritiserades av det judiska samfundet i Italien för antisemitism svarade han med att anspela på antisemitiska föreställningar:

"När du rör de mäktiga, så kommer sådana här saker fram. De här lobbygrupperna, affärslobbyn. De är de som gömmer sig bakom vissa tragedier"

Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi har reagerat mot Sverigedemokraternas nya samarbetspartner. Till Expo Idag sa hon att Beppe Grillos uttalanden är klassisk antisemitism och har krävt att Jimmie Åkesson "bekänner färg".

– Det handlar inte om vilken fråga som helst. Det handlar om en grundpelare i människosynen, sa hon.

Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Willy Silberstein beskrev Grillos uttalanden som "horribla".

–Sverigedemokraterna är i en grupp i Europaparlamentet där det finns företrädare som uttrycker påståenden som vi hörde i Tyskland inför Förintelsen. Om de har någon anständighet lämnar de partigruppen, sa han.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen uppger att han känner till att Beppe Grillo kritiserats för flera av sina uttalanden. Han tycker dock inte att det går att dra någon slutsats att de är antisemitiska.

– Beppe Grillo har varit väldigt utsvävande och gjort en del uttalanden och bloggposter som har uppmärksammats som märkliga. Det är svårt att veta vad som är ironi och skämt från hans sida. Han har en speciell stil i sin kommunikation.

Har ni frågat han om vad han menar?

– Vi har inte haft någon kontakt överhuvudtaget med Beppe Grillo. Vi har haft kontakt med deras delegation i Europaparlamentet och vi har inte hört några uttalanden i parlamentsgruppen som visar på att de driver en politik som är antisemitisk.

Judiska centralrådet kan enkelt konstatera att flera av Grillos uttalanden utgör klassisk antisemitism?

– Ja, det är en nyhet för oss i så fall.

Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande menar att ni borde lämna partigruppen om ni har någon anständighet när en ledande företrädare uttryckt så grov antisemitism?

– Vi har inte för avsikt att lämna EFD-gruppen. Absolut inte, säger Kinnunen.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro