Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inför Europaparlamentets öppnande har Sverigedemokraterna hittat sin partigrupp. Europe of Freedom and Democracy (EFD). Sverigedemokraternas partiledare beskriver samarbetet som "oerhört glädjande" och partiets hemsida pryds med budskapet "EFD hjärta SD".

Tidigare hade Sverigedemokraterna gått ut med att de inte kunde tänka sig att samarbeta med franska Front National med hänvisning till att de inte hade "tillräckligt grepp" om det franska partiet. Partisekreterare Björn Söder har sagt till Svenska Dagbladet att partiet inte kan tänka sig ingå i en grupp som de inte känner sig "trygga i".

I ett pressmeddelande uppger Sverigedemokraterna att de fört samtal med de två största partierna i EFD innan de beslutade sig för att ingå i EU-gruppen.

I Sverigedemokraterna partigrupp EFD är de framträdande medlemspartierna engelska UKIP med 24 EU-mandat och italienska Femstjärnerörelsen med 17 mandat. Beppe Grillo som leder Femstjärnerörelsen har flera gånger uppmärksammats för att sprida antisemitiska konspirationsteorier. I mars 2013 varnade Riccardo Pacific, ordföranden för det judiska samfundet i Rom för Beppe Grillos framgångar i italiensk politik. Till den israeliska tidningen Haaretz, som citeras av judisk krönika, liknade han Grillos framfart med Adolf Hitlers.

"Grillo säger att politiska partier inte är viktiga och det är precis vad Hitler sa innan tog makten. Grillos parti är farligare än de fascistiska eftersom de inte har någon tydlig plattform och vi vet inte var deras gränser går."

Anledningen till Riccardo Pacifics farhågor är flera antisemitiska utspel från Beppe Grillo. 2012 lyfte han upp en konspirationsteori i en intervju med den israeliska nyhetskanalen Yedioth Ahronot, som flera tidningar citerar. Grillo hävdade att informationen som når Europa om Israel och Palestinakonflikten först "filtrerats" genom en internationell nyhetsbyrå som kontrolleras av en före detta Mossad-agent. 2006 försvarade Grillo, på sin blogg, skådespelaren Mel Gibson som hade sagt att "judar är ansvariga för alla krig i världen". Grillo menade att Hollywood var oförlåtande och ville "bannlysa" Gibson och att "judiska producenter och även andra om det finns några" inte skulle tillåta Gibson att få en andra chans. I samma blogginlägg skrev han att "bakom Israel är USA eller bakom USA är Israel, vad är orsaken och vad är verkan?".

Senast i april i år väckte Grillo starka protester då han på sin blogg publicerade en travesti av skylten på porten till Förintelselägret Auschwitz som har texten "Arbeit macht frei". Grillo förändrade texten på skylten och ersatte ordet "arbeit" med "P2" som syftar på en ökänd frimurarloge som innefattade många högt uppsatta politiker och som av en parlamentarisk utredning beskrevs som en kriminell organisation. I samma blogginlägg gjorde Grillo om Primo Levis berömda dikt och skildring av Förintelsen "Är detta en människa". Referenser till Förintelsen ersatte han med korruptionsanklagelser mot italienska myndigheter.

Ordföranden för det judiska samfundet i Italien, Renzo Gattegna, fördömde Grillos bloggtext och kallade det för "en skändning av minnet av miljoner oskyldiga offer".

Grillos försvar väckte om möjligt ännu mer uppseende då han kallade Gattegna för "ointelligent" och uppmanade honom att avgå. Han kopplade också kritiken mot honom till lobbyister och spelade på klassiska antisemitiska myter om mäktiga judar som använder Förintelsen för egna syften, , rapporterar Jerusalem post.

"När du rör de mäktiga, så kommer sådana här saker fram. De här lobbygrupperna, affärslobbyn. De är de som gömmer sig bakom vissa tragedier."

Grillo gick också till angrepp mot en judisk affärsman.

"Vem är bakom De benedetti, vem är bakom bankerna och bakom finansen?." Den här affärsmakten, fortsatte han "ligger bakom förintelser varje år, varje månad, varje dag. Rwanda, gasning i Syrien. Finans- och banksystemet dödar tusentals varje år", fortsatte han.