SvP:s tidning hetsade mot minoriteter – döms för hets

Publicerad 2014-07-02

Den ansvarige utgivaren för en nyhetssajt som ägs av Svenskarnas parti döms för hets mot folkgrupp. På sajten uppmanas det till våld och hat mot homosexuella, romer, somalier och homosexuella.

Sebastian Karlsson har varit ansvarig utgivare för Svenskarnas partis nyhetssajt sedan 2009. En del material som Karlsson fällts för har återpublicerats från Info 14 och Nationalsocialistiskt fronts tidning, Den svenske nationalsocialisten. Det är den ideella föreningen Juridikfronten som stod bakom anmälan. I anslutning till en artikel med rubriken "Löss och annan ovälkommen ohyra" publicerades kommentaren:

"Annan ovälkommen ohyra, är det fler än jag som tänker på somalier". Karlsson dömdes för den kommentarer och åtta andra. Sebastian Karlsson har nekat till brott och hävdat att vissa artiklar och kommentarer varit "skämt", att andra handlat om "legitim" diskussion eller om "fakta".

Sebastian Karlsson döms för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp till villkorlig dom och hundra dagsböter på femtio kronor vardera.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA