SvP:s tidning hetsade mot minoriteter – döms för hets

Publicerad 2014-07-02

Den ansvarige utgivaren för en nyhetssajt som ägs av Svenskarnas parti döms för hets mot folkgrupp. På sajten uppmanas det till våld och hat mot homosexuella, romer, somalier och homosexuella.

Sebastian Karlsson har varit ansvarig utgivare för Svenskarnas partis nyhetssajt sedan 2009. En del material som Karlsson fällts för har återpublicerats från Info 14 och Nationalsocialistiskt fronts tidning, Den svenske nationalsocialisten. Det är den ideella föreningen Juridikfronten som stod bakom anmälan. I anslutning till en artikel med rubriken "Löss och annan ovälkommen ohyra" publicerades kommentaren:

"Annan ovälkommen ohyra, är det fler än jag som tänker på somalier". Karlsson dömdes för den kommentarer och åtta andra. Sebastian Karlsson har nekat till brott och hävdat att vissa artiklar och kommentarer varit "skämt", att andra handlat om "legitim" diskussion eller om "fakta".

Sebastian Karlsson döms för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp till villkorlig dom och hundra dagsböter på femtio kronor vardera.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro