sdpol allan jonsson

I söndags bildades Framstegspartiet av framför allt före detta Sverigedemokrater. Allan Jönsson, Sverigedemkoraternas starke man i Bjuv menar att Framstegspartiet är en konsekvens av SD:s toppstyrning. (Foto Expo)

"Toppstyrning i SD tvingade fram nytt parti"

Publicerad 2014-02-04

I Söndags bildades Framstegspartiet av missnöjda Sverigedemokrater. Nu öppnar Sverigedemokraternas starke man i Bjuv för att samarbeta med det nybildade partiet.

Framstegspartiet grundades av ett 20-tal personer på ett hotell i Jönköping, enligt uppgifter till Expo idag. På mötet samlades framför allt tidigare sverigedemokrater som antingen uteslutits eller hoppat av på grund av missnöje.

Före detta sverigedemokrater har under en längre tid mobiliserat för att bilda ett nytt parti och har kontaktat politiska vildar och missnöjda sverigedemokrater runt om i landet. Planen är att bilda lokalföreningar i flera kommuner. Källor till Expo Idag uppger att en ambition är att även få över befintliga Sverigedemokratiska lokalföreningar till det nybildade partiet.

Talespersonen för Framstegspartiet är Tomas Olsson, aktiv politiker för sverigedemokraterna i Bjuv, där Sverigedemokraterna har som starkast folkligt stöd. Tomas Olsson är också en veteran inom Sverigedemokraterna.

Allan Jönsson, Sverigedemokraternas starke man och ordförande i Bjuv går nu ut till Olssons försvar, som han beskriver som sin parhäst. Jönsson menar att bakgrunden till att Olsson grundat Framstegspartiet är att lokalföreningen i Bjuv kördes över när riksorganisationen stoppade Olsson från ställa upp för Sverigedemokraterna vid nästa kommunval.

– Det nya partiet kom som en överraskning, men man skulle kunnat förutse detta med tanke på att Olsson inte fick ställa upp i valet i Bjuv. Vi hade härifrån gett klartecken till att han skulle få ställa upp, men Sverigedemokraterna centralt satte stopp för det, säger Allan Jönsson.

Hur är förhållandet mellan din lokalförening i Bjuv och Sverigedemokraterna riks?

– De hämmar ju oss. De underminerar kommunföreningen och jag tycker det är hemskt egentligen. Detta är ett solklart fall av toppstyrning. Jag hoppas verkligen inte att det finns en agenda i det här för riks.

Allan Jönsson har arbetat med Olsson redan i valalliansen Skånes väl, som bildades 1998. I valalliansen ingick flera högerpopulistiska partier. Bland annat ett med just namnet Framstegspartiet. Valet 2006 anslöt sig Skånes väl till Sverigedemokraterna.

— Jag kan bara spekulera i varför man valt namnet Framstegspartiet nu. Olsson var ju tidigare med i en organisation som var inspirerad av Fremskrittspartiet i Danmark, som sedan blev Dansk folkeparti. Jag kan tänka mig att det ligger bakom namnet på Olssons parti.

Allan Jönsson öppnar upp för ett framtida samarbete med det nybildade Framstegspartiet.

– Vi samarbetar med vem som helst. Det är klart att vi har några spärrar men här kan vi samarbeta med allt från Vänsterpartiet till det borgerliga blocket.

Tomas Olsson har till flera medier sagt att Framstegspartiet kommer driva en liknande politik som Sverigedemokraterna men utan lika "mycket fokus på invandringspolitiken". Personerna bakom Framstegspartiet motsätter sig framför allt Sverigedemokraternas "partipiska".

Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas presschef, avfärdar det nya partiet.

– Det är ingenting vi har satt oss in i eller har något skärkilt intresse av.

Allan Jönsson kritiserar riksorganisationen för att deltaljstyra kommunföreningen och tvinga fram nya partier?

– Partiet får ta en diskussion med Allan Jönsson om vad det är han upplever som ett problem. Det är det ju så att vi funnit att det bästa är att ha en central prövning av alla kandidaterna, så att inte föreningarna gör egna undantag. Det är svårt att göra en bedömning om man känner personen och har en vänskaplig relation med denne.

Tidigare tappningar av Framstegspartiet i Sverige har hyst framträdande Sverigedemokrater. Bland andra gick partisekreterare Björn Söder med i partiet 1991. Riksdagsledamoten för SD, Tony Wiklander har sina rötter i Skånes väl.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA