Uppmaningar till rasistiskt våld tillåts av Facebook

Publicerad 2014-06-18

Facebookgruppen "Vi som inte vill festa med invandrare" bryter inte mot Facebooks "gemenskapsregler". Det svaret fick en användare som reagerat på gruppen där det uppmanas till våld mot invandrare. Facebook har tidigare fått kritik för att inte agera mot rasism.

Facebookgruppen "Vi som inte vill festa med invandrare" som registrerades 2012 skriver i sin presentation:

"Detta är en sida för oss som har tröttnat på alla invandrare som stör och saboterar på krogen och hemmafester. Vi har insett att det är trevligare att gå på krogen eller på fest där det bara är européer."

Facebookgruppens administratörer länkar till propaganda från nazistiska Svenskarnas parti och gör reklam för partiets event. I gruppen uppmanas även till våld mot invandrare:

"Skulle en invandrare trasha er sommar så kan vi admin rekommendera att ni talar det enda språk bråkiga invandrare förstår. En redig svensk knogmacka!", skriver gruppens administratörer i en nyligen upplagd statusuppdatering.

Gruppen länkar också till rasistiska sånger och skriver "trevlig invandrarfri helg".

Många har reagerat mot hatgruppen och enligt uppgifter ska ett tiotal användare anmält sajten till Facebook. Expo Idag har tagit del av en anmälares korrespondens med Facebook i Sverige, som menar att gruppen inte bryter mot sajtens "gemenskapsregler".

"Vi har granskat din anmälan av Vi som inte vill festa med invandrare.
Tack för att du tagit dig tid till att rapportera något som du anser bryta mot våra gemenskapsregler. Det är sådana här insatser som gör att Facebook kan fortsätta att vara en säker och välkomnande miljö. Vi har granskat sidan som du anmält på grund av hatiskt innehåll eller hatiska symboler och har bedömt att den inte bryter mot våra gemenskapsregler.", skriver Facebook som svar på anmälan.

Anmälaren nöjde sig inte med det första svaret från Facebook och skickade även över en mängd bilder från Facebookgsruppen för visa på rasismen. Trots bilderna har inte Facebook vidtagit några åtgärder. Inte heller ger företaget någon motivering till sitt beslut utan skriver att de inte har "möjlighet att besvara enskilda meddelanden".

Facebook har tidigare kritiserats för att inte stoppa rasism som sprids via det sociala mediet. Online Hate Prevention Institute i Australien som kartlagt islamofobi och antisemitism på Facebook, skriver i sina rapporter att Facebook inte gör tillräckligt för att stoppa rasismen. Organisationen rekommenderar bland annat företaget att utbilda sin personal i att upptäcka och agera mot rasism.

Expo Idag har sökt Facebooks PR-ansvarige i Sverige för en kommentar.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro