norskt vapenbeslag

Polis har beslagtagit automatvapen i Norge efter tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen. (Foto: Polisen)

Vapenbeslag hos Norska motståndsrörelsen

Publicerad 2014-12-15

Polisen i Norge har beslagtagit automatvapen och narkotika efter tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen. Organisationen leds från Sverige.

Det är automatvapen och flera äldre skjutvapen som beslagtagits efter tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen i Rogaland. På en del av vapnen fanns Nordiska motståndsrörelsens logga. Nordiska motståndsrörelsen är samlingsnamnet för organisationen där svenska, finska, danska och norska motståndsrörelsen ingår och som leds av den svenska nazisten Klas Lund.

I tillslagen i Norge beslagtog även polisen narkotika i form av två kilogram hasch och 30 gram amfetamin. Det är oklart om nazisterna haft några planer på våldsdåd.

Flera personer i den högerextrema miljön är misstänkta för brott mot vapenlagen efter beslaget. Säkerhetspolisen har även haft upplysande förhör med personer kopplade till norska motståndsrörelsen, rapporterar NRK.

Beslaget gjordes efter att säkerhetspolisen PST bedrivit en utredning av Norska motståndsrörelsen.

-Med bakgrund av de beslag som gjorts och de efterforskningar som redan genomförts så är vi ju oroliga för den här miljön, säger Hans Vik, polischef i Rogaland till NRK.

Norska motståndsrörelsen talesperson är Haakon Eihwaz Forwald som är skriven i Ludvika iDalarna där Svenska motståndsrörelsen sitter på ett kommunalt mandat. Han har vägrat låta sig intervjuas, men skriver till NRK att:

"Motståndsrörelsen har nolltolerans mot narkotikabruk och olagligt vapeninnehav. Beroende på hur allvarligt det är kan det medföra uteslutning. Det finns ingen anledning till oro, vi är en lagligt politisk verksamhet och är på inget sätt villiga att bruka våld annat än i självförsvar."

För Svenska motståndsrörelsen hör det dock inte till ovanligheterna att aktivister ur organisationen döms för just narkotikabrott eller vapenbrott. Ofta rör det sig om att aktivister är beväpnade med kniv på offentlig plats, inte sällan i anknytning till torgmöten eller andra politiska manifestationer.

Även större vapenbeslag har gjorts mot ledande aktivister i organisationen. 2003 greps ledaren Klas Lund med ett skarpladdat vapen i sitt hem. 2006 upptäcktes flera nedgrävda skjutvapen, ammunition och tårgas i en skog Upplands Väsby. Vapengömman kopplades till Svenska motståndsrörelsens ledare i Stockholm, Emil Hagberg, som även ertappades med ett gevär under sin säng. 2007 dömdes en ledande aktivist i Dalarna och en medlem för att haft skjutvapen, ammunition och dopingpreparat i sina hem.

Samma år greps en man kopplad till Svenska motståndsrörelsen med ampuller med sprängämnen. I mannens hem hittade polisen en skarpladdad pistol.

2008 slog polisen till mot sex SMR-aktivister i stockholmsområdet. Tre häktades medan tre försattes på fri fot. Hemma hos en 28-årig SMR-medlem hittades stora mängder skjutvapen och sprängmedel. Polisen bedömde hotet som så allvarligt att flerfamiljshuset han bodde i utrymdes när polisen forslade bort lagret. 28-åringen dömdes senare till tre och ett halvt års fängelse för flera brott, däribland förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Övriga misstänkta friades.

Svenska motståndsrörelsen har dessutom vid flera tillfällen attackerat personer eller manifestationer arrangerade av grupper som organisationen betraktar som politiska fiender.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA