norskt vapenbeslag

Polis har beslagtagit automatvapen i Norge efter tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen. (Foto: Polisen)

Vapenbeslag hos Norska motståndsrörelsen

Publicerad 2014-12-15

Polisen i Norge har beslagtagit automatvapen och narkotika efter tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen. Organisationen leds från Sverige.

Det är automatvapen och flera äldre skjutvapen som beslagtagits efter tillslag mot aktivister i Norska motståndsrörelsen i Rogaland. På en del av vapnen fanns Nordiska motståndsrörelsens logga. Nordiska motståndsrörelsen är samlingsnamnet för organisationen där svenska, finska, danska och norska motståndsrörelsen ingår och som leds av den svenska nazisten Klas Lund.

I tillslagen i Norge beslagtog även polisen narkotika i form av två kilogram hasch och 30 gram amfetamin. Det är oklart om nazisterna haft några planer på våldsdåd.

Flera personer i den högerextrema miljön är misstänkta för brott mot vapenlagen efter beslaget. Säkerhetspolisen har även haft upplysande förhör med personer kopplade till norska motståndsrörelsen, rapporterar NRK.

Beslaget gjordes efter att säkerhetspolisen PST bedrivit en utredning av Norska motståndsrörelsen.

-Med bakgrund av de beslag som gjorts och de efterforskningar som redan genomförts så är vi ju oroliga för den här miljön, säger Hans Vik, polischef i Rogaland till NRK.

Norska motståndsrörelsen talesperson är Haakon Eihwaz Forwald som är skriven i Ludvika iDalarna där Svenska motståndsrörelsen sitter på ett kommunalt mandat. Han har vägrat låta sig intervjuas, men skriver till NRK att:

"Motståndsrörelsen har nolltolerans mot narkotikabruk och olagligt vapeninnehav. Beroende på hur allvarligt det är kan det medföra uteslutning. Det finns ingen anledning till oro, vi är en lagligt politisk verksamhet och är på inget sätt villiga att bruka våld annat än i självförsvar."

För Svenska motståndsrörelsen hör det dock inte till ovanligheterna att aktivister ur organisationen döms för just narkotikabrott eller vapenbrott. Ofta rör det sig om att aktivister är beväpnade med kniv på offentlig plats, inte sällan i anknytning till torgmöten eller andra politiska manifestationer.

Även större vapenbeslag har gjorts mot ledande aktivister i organisationen. 2003 greps ledaren Klas Lund med ett skarpladdat vapen i sitt hem. 2006 upptäcktes flera nedgrävda skjutvapen, ammunition och tårgas i en skog Upplands Väsby. Vapengömman kopplades till Svenska motståndsrörelsens ledare i Stockholm, Emil Hagberg, som även ertappades med ett gevär under sin säng. 2007 dömdes en ledande aktivist i Dalarna och en medlem för att haft skjutvapen, ammunition och dopingpreparat i sina hem.

Samma år greps en man kopplad till Svenska motståndsrörelsen med ampuller med sprängämnen. I mannens hem hittade polisen en skarpladdad pistol.

2008 slog polisen till mot sex SMR-aktivister i stockholmsområdet. Tre häktades medan tre försattes på fri fot. Hemma hos en 28-årig SMR-medlem hittades stora mängder skjutvapen och sprängmedel. Polisen bedömde hotet som så allvarligt att flerfamiljshuset han bodde i utrymdes när polisen forslade bort lagret. 28-åringen dömdes senare till tre och ett halvt års fängelse för flera brott, däribland förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott. Övriga misstänkta friades.

Svenska motståndsrörelsen har dessutom vid flera tillfällen attackerat personer eller manifestationer arrangerade av grupper som organisationen betraktar som politiska fiender.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro